A pontgyűjtésre koncentrálnak a filippínók

A pontgyűjtésre koncentrálnak a filippínók

Annak ellenére, hogy tavaly a Fülöp-szigeteken megrendezett 3×3 Világbajnokság rendkívül sikeres volt és rengeteg szurkolót, rajongót, valamit amatőr játékost hódított meg, a játék országos szakvezetői mégis elégedetlenek. Határozott véleményük szerint mindkét nemű válogatott csapatuknak több pontot kell szerezniük az idei szezonban és ezzel jelentős előre lépéseket tenni a FIBA világranglistáján, ha azt akarják, hogy ott legyenek egyrészt a világversenyeken résztvevő csapatok között, másrészt esélyük legyen bekerülni a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékok csapatkeretébe.

A helyi 3×3 szakvezetés szerint jelenleg az ország csapatai messze vannak még a kitűzött céltól, hiszen a nők a világranglista 47. a férfiak az 59. helyen állnak. Ronnie Magsanocot, a Samahang Basketball ng. Pilippinas 3×3 programigazgatója úgy nyilatkozott, hogy új regionális igazgatókat, edzőket kell szerződtetniük és megfelelő tornatermeket, illetve szabadtéri pályákat kell minél nagyobb számban kialakítsanak az előrelépéshez. „Ha azt akarjuk, hogy felzárkózzunk, a világ sikeres csapataihoz, benne kell legyünk a ranglista 10-20. helyezettje között. Csak ilyen helyezés birtokában remélhetjük, hogy csapataink meghívást kapnak a nemzetközi versenyekre. Példaként követhetjük Kínát, amely a nemzetek rangsorában a maga 9 millió körüli szerzett pontjával az első helyen áll, holott korábban a kosárlabda nem volt soha a kínaiak erőssége” – vélekedett a programigazgató.

A játékosok képzésén, a játékfeltételek javításán kívül sürgősen javítani kell a háttérszolgáltatások minőségén is. Ilyenek az adminisztráció, az online kapcsolatok, a reklám és PR tevékenység.

X