Bemutatták az olimpiai 3×3 versenytervet

Bemutatták az olimpiai 3×3 versenytervet

A FIBA svájci központjának sajtószolgálata bejelentette: ma a Tokiói olimpiai Játékok és a Tokiói Szervező Bizottság a FIBA mies-i székhelyén bemutatta a 2020-as játékok részletes versenytervét. Kijelentették, hogy véleményük szerint Tokióban a kosárlabda és annak új változata a 3×3 feltehetően a legnépszerűbb és legnézettebb sportversenyek közé tartozik majd. A játékokon debütáló 3×3 vélhetően a közönség és a szurkolók kedvence lesz, hiszen rendkívül mozgalmas és izgalmas versenyt ígért, emellett különösen látványos sportág. Ez a versenyszám minden bizonnyal gazdagítja majd az Olimpiai Játékok értékeit.

Az olimpiai kosárlabda program versenyformátuma a következő képpen alakul:

A férfiaknál és a nőknél azonosak a szabályok.

Csoport küzdelmek:

Mindkét nemnél 12-12 csapat lép pályára, amelyeket 3-3, négycsapatos csoportba (A, B, C) osztanak. A versenynek ebben a szakaszában minden csoportban körmérkőzéseket játszanak, vagyis mindenki mindenkivel megmérkőzik. Így minden csapat a csoportjában 3 mérkőzésen méri össze az erejét a másik három együttessel. A kör végén a csoport két legeredményesebb csapata, vagyis első és második helyezettje, illetve a két legjobb harmadik helyezett jogosult lesz továbblépni és harcolni a végső győzelemért. A lemaradó négy csapat kiesik a játékból.

A csoport körmérkőzéseket követően kialakul a negyeddöntők csapatpárosítása. A csoportgyőztesek és a legjobb második helyezettek egymás ellen játszanak, a két, gyengébb második helyezett pedig a két legjobb harmadikkal lép pályára. A korábbi szakaszban egy csoportban játszók a negyeddöntőben már nem játszhatnak egymás ellen.

Annak a csapatnak, amely az olimpiai aranyéremre pályázik hat mérkőzést kell végig küzdenie (három csoportmeccs,  elődöntők és döntő), lehetőleg nemcsak veretlenül, de magas pontkülönbséggel is. Az olimpiai 3×3 versenyek időtartama öt nap. Az utolsó végén olimpiai bajnokot avatnak.

X