Hogyan kerülhetnek a 3×3 csapatok az olimpiai keretbe?

Hogyan kerülhetnek a 3×3 csapatok az olimpiai keretbe?

A 2020-as tokiói nyári Olimpiai Játékokat július 24-től augusztus 9-ig rendezik. A játékokon első ízben megrendezendő 3×3 versenyen 8 férfi és 8 női csapat vehet részt. A versenyek helyszíne az Aomi Urban Sports lesz, ahol a mérkőzéseket öt napok keresztül, július 25-29. között játsszák majd.

A FIBA a napokban közzétette, hogy a csapatok mely három módon szerezhetnek jogosultságot a játékokon való részvételhez:

  • Négy-négy csapat nemenként a FIBA 3×3 szövetségi ranglistája alapján olimpiai selejtező versenyen vehet részt.
  • A FIBA 3×3 szövetségi ranglistáján 2019. november 1-jén a legjobb négy-négy helyet foglalják el. Ezek a csapatok automatikusan bekerülnek az olimpiai keretbe.
  • A FIBA ranglista 4-4 legeredményesebb csapata közvetlenül bejut az olimpiai résztvevők közé.

Az egyéni világranglista az elmúlt 12 hónapban elért és a FIBA által jóváhagyott események 9 legjobb eredménye alapján kerül kiszámításra. Ez képezi az alapot és ehhez számítják majd a következő szezon, 2019. november 1-ig elérendő eredményeit.

Alapfeltétel, hogy egy kontinensről csupán 2 csapat élvezheti ezt az előnyt. Amennyiben a jelenleg aktuális eredményeket vennénk alapul akkor most a férfiaknál Szerbia, Kína, Japán és Oroszország, a nőknél Kína, Ukrajna, Franciaország és Mongólia juthatna be közvetlenül az olimpiai keretbe. E képzeletbeli listán Kína volna az egyetlen ország, amely férfi és női 3×3-as csapatot is küldhetne az Olimpiára. Ez persze csak példa arra, hogyan számolnak majd jövő november 1-jén. Addig még eltelik kereken egy év és sok minden változhat a csapatok eredményessége terén.

X