Jasper Jobse a 3×3 világ nagykövete

Jasper Jobse a 3×3 világ nagykövete

A Holland Kosárlabda Szövetség már tíz évvel ezelőtt meglátta a 3×3 kosárlabdában a közösségépítő erőt, és a tömegeket megmozgató potenciált. Szakértői úgy vélték, hogy a játék a többi sportágnál vonzóbb lehet a felnövekvő, fiatal generációk számára akkor is, ha a pályán játszanak és akkor is, ha szurkolnak. Elgondolásuk szerint a 3×3 látványossága megtölti a pályát és a sportcsarnokokat egyaránt, mert sokkal mozgalmasabb, izgalmasabb és pörgősebb, mint a hagyományos kosárlabda, ezért érdemes a fejlesztésére koncentrálni.

Ennek, a tíz éve született és azóta is folyamatosan fejlesztett tervnek a jegyében idén arra a feladatra szerződtették Jasper Jobse korábbi 3×3 kosárlabda világbajnokot, aki legutóbb tavaly, csapatával világbajnoki ezüstöt szerzett, hogy világszerte népszerűsítse a sportágat és tartson a Föld számos országában (Koszovótól Szurinamig) workshopokat a fiataloknak. A reménybeli 3×3 játékosoknak edzéseket is, ahol kiválasztva a legtehetségesebbeket, segítsen nekik a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékokra való felkészülésben. Jobse a Nemzetközi Sportszövetség (ISA) nagyköveteként keresi fel a legtehetségesebb, ám még fejlesztésre szoruló csapatokat és közösségeket.

„Az utóbbi években számos módszertan és képzési kurzus kidolgozásán dolgoztam, előbb csupán Hollandiában, aztán most már az ISA megbízásából szinte az egész világon. Legutóbb például Szurinámban, Malin és Kenyában voltam”- nyilatkozta a világszervezet nagykövete, majd folytatta: „Ezekben a fejlődő országokban a sport az oktatás része, mert a csapatsportok közösséget építenek, a különben kallódó, utcán ténfergő gyerekek csoportjait csapattá kovácsolják. Oktatják őket, megtanítják a felelős, meggondolt cselekvésre, a koncentrációra, felkeltik a tanulás iránti igényüket.„

A fejlődő országokban való oktatás, tehetségfelkutatás mellett a holland csapatokat sem hanyagolják el. Ott persze már magasabb szinten oktatnak és szerveznek, hiszen az ország 3×3 sportjának az a nem titkolt célja, hogy a játékban még magasabb minőséget produkáljon és a versenyeken az eddigieknél is kiválóbb eredményeket érjen el.

X