Kontinensbajnok lesz-e végre a Novi Sad?

Kontinensbajnok lesz-e végre a Novi Sad?

A szerbek sztárcsapata a Novi Sad Al Wahda szinte minden bajnokságot megnyert már legalább egy alkalommal, a 3×3 kosárlabda eddigi történetében. Kivétel ez alól az Európa Kupa, amit ezidáig sosem sikerült még hazavinniük. A bajnokságon eddigi legjobb eredményük az ezüstérem volt, de az arany mindig mások nyakába került. Tavaly, az amszterdami EB-n Buluték még a dobogóra sem jutottak fel, pedig keményen küzdöttek a versenyben. Idén vajon beteljesül-e az álmuk, megnyerik-e az Európa Kupát?

Nézzük az eddigi kupaviadalokat, amelyeken a szerbeket messze elkerülte a szerencse:

2014: az akkor már kétszeres világbajnok (2012-ben és 14-ben) Novi Sad ezen a versenyen kudarcot vallott. Bukarestben az aranyérem a román férficsapaté lett. Megelőzve ezzel a 2. helyezett szlovéneket és a bronzérmes litvánokat.

2016: ebben az évben úgy tűnt, hogy a Dusan Bulut, Dejan Majstorovic, Marko Savic és Marko Zdero alkotta mesternégyes megállíthatatlan. Sorra nyerték a mérkőzéseket, és az érmeket a különböző nemzetközi bajnokságokon. Az EB-n a szerb csapat egészen a döntőig menetelt, ahol a nagy riválissal Szlovéniával akadtak össze. Itt megint elhagyta a szerencse Bulutékat, és meg kellett elégedniük az ezüstéremmel.

2017: tavaly Amsterdamban, a holland fővárosban rendezték a kontinensbajnokságot. Ez a változás akár meg is hozhatta volna Buluték szerencséjét, ám ez mégsem történt meg. Annak ellenére, hogy a Novi Sad végig, az egész verseny alatt veretlen volt, a csapat minden tagja kiválóan teljesített, Bulut remekelt a pályán, mégsem lettek aranyérmesek, mert az elődöntőben, az akkor még alig ismert lett csapat, 19:17-re legyőzte őket. Feltehetően ez a vereség ugyancsak elkedvetlenítette a szerbeket, mert az ezután következő bronzmeccset is, két pontos hátránnyal (20:18-ra) elveszítették Ukrajna ellen. Így tavaly a Novi Sadnak a dobogóra sem sikerült felkapaszkodnia, be kellett érniük a 4. helyezéssel.

Az idei bajnokság nagy kérdése: vajon Bulutéknak végre sikerül-e megnyerni az Európabajonokságot? Az tényként mondható ki, hogy a 2018-as szezon a Novi Sadnak nagyon jól sikerült, eddig 10 győzelmet gyűjtöttek be a különféle nemzetközi versenyeken.

Az alábbi videó az eddigi Európa Kupa viadalok néhány izgalmas, nagy pillanatát mutatja be:

X