Milyen következményekkel járhat az Olimpia elhalasztása?

Pár nappal ezelőtt a NOB összegző jelentést adott ki azokról az esetleges következményekről, amelyek a COVID-19 világjárvány miatt egy évvel későbbre, 2021-re halasztott tokiói Olimpiai Játékoknál előfordulhatnak.

Christophe Dubi, a NOB Olimpiai Játékok ügyvezető igazgatója tájékoztatta a világsajtót. Bevezetőjében elmondta, hogy már a világjárvány legkorábbi szakaszától kezdve a világszervezet szakértői folyamatosan figyelték és monitorozták a pandémia irányának és terjedési erejének aktuális tendenciáját. Ezek kiértékelése után hozták meg azt a nehéz döntést, hogy egy évvel el kell halasztani a 2020-as tokiói Olimpiai Játékokat. Ez egy nehéz, de tudatos döntés volt, amely meghozatalában minden érintett fél részt vett és eredményével mindenki egyetértett. „Szerencsénkre a tárgyalásokon résztvevő sportszakemberek képesek voltak hosszabb távon is együtt dolgozni, noha a véleményeik kezdetben ugyancsak eltértek egymástól. Mára túl vagyunk a hosszú, bonyolult vitákon és elértük azt, hogy minden érintett elégedett a végső döntésünkkel. Nemcsak a sportéletben, de a politikában is, hiszen sikerült kompromisszumos megoldások sorával döntésünknek megszerezzük a japán kormány beleegyezését és támogatását is”- jelentette ki elégedetten Pierre Ducrey az Olimpiai Játékok üzemeltetési igazgatója.

A felszólalók közül Thomas Bach, a NOB elnöke több szempontból is elemezte a halasztást hozó döntések gondolatmenetét. A sportolók egészségének, teljesítőképességük megőrzésének szempontjából a játékok elhalasztásáról szóló döntés mindenképpen pozitív volt, ám az Olimpián részt venni szándékozó versenyzők között meglehetősen sokan voltak azon a véleményen, hogy a halasztás törést hozhat a saját sportkarrierjükben. Vagy azért, mert már pályafutásuk vége felé járnak és bizonytalan, hogy egy év múlva képesek lesznek-e az idénre remélt eredmények reprodukálására. Mások állították, hogy négy év munkáját látják tönkre menni, hiszen miden erejükkel és képességeik legjavának koncentrálásával arra törekedtek, hogy idén nyárra csúcsformába kerüljenek. Ez ma hiábavalónak bizonyul és kérdés, hogy jövő nyárra képesek lesznek-e ismét a tőlük várható legjobb teljesítmény előállítására.

Kardinális kérdés volt a sporteseményeket magába foglaló sportnaptárak problémája is, mert minden fontos nemzetközi versenyt már évekkel korábban megszerveznek és beiktatnak a rendezvények sorába, így alakul ki az adott év versenysorozatainak nemzetközi láncolata.  Ez most az Olimpia elnapolása miatt teljesen összekuszálódott. Szinte minden sportesemény dátumát újra kell tervezni, vagy legalábbis számtalan partnerrel újratárgyalni és egyeztetni. Nemzetközi szinten ez hatalmas és bonyolult feladat lesz.

További megtárgyalandó sarkalatos kérdés volt például a játékok után lakókörnyezetté előlépő  olimpiai falu problémája, a partnerek, szponzorok és beszállítók gondjai, a brodcast és médiapartnerekkel történő egyeztetések, a játékok idejére szerződtetni kívánt hivatalos munkaerő és az önkéntesek jelentős tömege alkalmazásának a mikéntje, illetve a nézők, a szurkolók különféle megoldandó kéréseinek, panaszainak az orvoslása.

Attachment

Olimpiai falu Tokió
X