Mitől sikeresek a balkáni 3×3 csapatok?

Mitől sikeresek a balkáni 3×3 csapatok?

Vitathatatlan tény, hogy a szerb, a szlovén és általában a balkáni játékosok a nemzetközi kosárlabda versenyeken évek óta az élvonalban vannak. A 3×3 tornák legtöbbjén szinte letarolják az egész mezőnyt és nagyon gyakran a győztesek között van valamelyik csapatuk. Abban, hogy ennyire eredményesek a játékosaik minden bizonnyal nagy szerepe lehet annak is, hogy a 3×3 kosárlabda mindkét országban több éve már tömegsportként funkcionál, és nemcsak a nagyvárosokban, de a kis településeken is amatőr szinten rengetegen játsszák, sőt rendszeres bajnokságokat is szerveznek. A kis iskolásoktól a nyugdíjas korosztályokig részt vesznek regionális versenyeken. A játékosok közül a legjobbak, legtehetségesebbek pedig klubokhoz igazolnak, ami elindítja a sportkarrierjüket.

Az idei szezonban, amely sorrendben már a nyolcadik, a szerb országos Roda 3×3 bajnokság egyes állomásaira a szponzorok által adományozott kamion és buszkaravánok szállítják a felszerelést, a játékosokat és a szurkolókat egyik településről a másikra.

A teljes évadon át tartó versenyen 24 csapat indul, férfiak és nők egyaránt versenyeznek. A versenyszabályokat a FIBA Challengereken alkalmazottakhoz igazították. Idén első ízben a szomszéd országok, Montenegró, Bosznia, Macedónia stb. csapatai közül is meghívtak néhányat. Az elmúlt hétvégén például Kragujevacban játszottak.

X