Nemzetközi 3×3 szakmai találkozó Amszterdamban

Nemzetközi 3×3 szakmai találkozó Amszterdamban

Hollandia fővárosában, december 1-jén nemzetközi kosárlabda konferenciát tartottak, „Mi, itt Amszterdamban” címmel. A szakmai rendezvény tárgya a 3×3 kosárlabda iskolások széles körében való elterjesztésének, továbbá a sport fejlesztési módszereinek és lehetőségeinek a megvitatása volt. A Holland Kosárlabda Szövetség képviselői arról számoltak be, hogy ők Amszterdam minden iskoláját igyekeznek bevonni a kampányukba, és általa minden gyerekhez eljutni. Ebben nagy segítségükre van a 3×3 Unites nevű alapítvány.

A 3×3 népszerűsítése és a játék általánossá tétele érdekében a szövetség igyekszik minél több pályát és tornatermet megnyitni a sportolni vágyó gyerekeknek. Továbbá hozzáértő sporttanácsadók bevonásával támogatják az iskolai 3×3 sportkörök megalakulását és munkáját.

A folyamatos szakmai irányításon kívül nem feledkeznek meg a bajnokságok rendezéséről sem, hiszen ez adhat a gyerekeknek megfelelő minőségű játékrutint, és szoktatja őket a későbbi komolyabb versenyhelyzetekhez. A konferencián bejelentették, hogy hamarosan útnak indítják az iskolások nemzeti 3×3 bajnokságát, amelynek döntőit 2019. június 18-23-án rendezik majd Amszterdamban. A gyerekek ugyanazon a pályán, vagyis az amszterdami Museumpleinen jásszák majd a döntőket, ahol a felnőttek már számos nemzetközi versenyt is lejátszottak. 2017-ben például a FIBA 3×3 Európa Bajnokságot.

A holland szövetség, az amszterdami minta alapján több más holland városban is megszervezi az iskolai 3×3 csapatokat, mert a tehetséges gyerekekben látják a jelenleg is kiváló eredményeket produkáló felnőtt csapatok majdani utánpótlását.

X