Szakmai kiadvány az olimpiai felkészüléshez

Szakmai kiadvány az olimpiai felkészüléshez

3×3 kosárlabda sportszakembereket és aktív játékosokat is bevont a FIBA abba a munkába, amely végeredménye egy 36 oldalas szakmai kiadvány lett. A játékosokat a munkában a FIBA 3×3 WTM háromszoros győztese, a szerb Novi Sad csapatának tagjai képviselték.

Andreas Zagklis, a FIBA főtitkára a kiadvány bemutatásán elmondta: „A FIBA-nak, mindössze tíz év  leforgása alatt sikerült, egy eredetileg utcai játékot egészen az olimpiai részvételig elvinnie, ahol önálló sportágként szerepelhet a 2020-as tokiói Nyári Olimpiai Játékokon. A sport fejlesztőinek célja az volt, hogy a 3×3-ból egy rendkívül robbanékony, gyors, emellett szórakoztató és látványos játékot hozzon létre, amely megállja helyét bármely világversenyen. A cél elérése érdekében olyan szabályrendszert alkottak, amelyek egyediek, csak a 3×3-ra jellemzőek és igénylik a csapatok játékosainak egyéni erőfeszítését, gyors reakcióját, kombinációskészségét is. „ – hangsúlyozta a főtitkár.

A most megjelentetett kiadvány szakmai ajánlásokat tartalmaz a 3×3 játékosokat képző edzőknek, továbbá maguknak a játékosoknak is. Ezek között szerepelnek a napi fizikai edzőprogramok és a mentális felkészülés is amelyek minden játékosnak segítséget kínálnak a csúcsforma eléréséhez.

A nyomtatott kiadványon kívül digitális verzió is készült, amely bőséggel tartalmaz videókat. Azok konkrét gyakorlatsorokat mutatnak be a professzionális 3×3 játékosképzéshez.

Alább ebből a videóból látható néhány részlet.

X