Végére értek az EB kvalifikációk

Végére értek az EB kvalifikációk

A FIBA 3×3 Európa Kupa 2018 verseny kvalifikációs fordulói tegnap befejeződtek. A csapatok egyik része a franciaországi Poitiersben, a másik Romániában, a Fekete-tengeri kikötővárosban Konstancában játszott a szeptemberi bukaresti döntőbe jutásért.

Poitiersben a férfiak küzdelmét 100 százalékos teljesítménnyel, 3 győzelemmel, vereség nélkül a hazai csapat nyerte, a franciák után a második helyre az oroszoknak sikerült felkapaszkodniuk szintén 100 százalékos teljesítménnyel, a harmadik helyezést pedig a lettek érdemelték ki, szintén három győzelemmel, veretlenül. A három, dobogós között a szerzett pontok döntöttek: a franciák 62, az oroszok 61 a lettek pedig 58 pontot gyűjtöttek a verseny mérkőzésein.

A nőknél a dobogó legfelső fokára az ukránoknak sikerült felkerülniük négy győzelemmel, vereség nélkül. Ezüstérmesek a francia lányok lettek 3 győzelemmel, veretlenül és harmadikak a belaruszok 3 győzelemmel és egy vereséggel. A verseny során az ukránok 73, a franciák 52, a belaruszok 53 pontot gyűjtöttek.

A konstancai kvalifikációs forduló férfi versenyében az aranyat érő legjobb teljesítményt a szerbek nyújtották, három győzelemmel, veretlenül állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára. Második a spanyol csapat lett, szintén 100 százalékos teljesítménnyel, de öt ponttal kevesebbet szereztek, mint a szerbek. A harmadik helyezést Bosznia-Hercegovina nyerte 57 szerzett ponttal. A bukaresti döntőn szeptemberben a szerbek minden bizonnyal összes erejüket és tudásukat bevetik az első helyért való küzdelemben, hiszen Bulut „professzoréknak” a gyűjteményéből már éppen csak az Európa bajnoki cím hiányzik.

Európa Kupa Konstanca 2018

Európa Kupa Konstanca 2018

A nők versenyében a román lányok vívták ki maguknak az első helyezést, másodikak a svájciak lettek, harmadik helyen pedig a holland női csapat végzett. A románok veretlenül, 100 százalékos teljesítményt nyújtva játszottak a versenyben, a 2-3. helyezettek 1-1 vereséget is kénytelenek voltak elkönyvelni.

A női verseny legnagyobb meglepetése volt, hogy a tavalyi Európa bajnok orosz csapat, akik idén ráadásként még világbajnoki ezüstöt is nyertek, be sem kerültek a bukaresti döntőbe. A mostani versenyen már a játék elején elvéreztek. Romániától és Belgiumtól is kikaptak mégpedig úgy, hogy végeredményük a 10 pontot sem érte el. Így hiába győzték le az osztrák lányokat, mégis csoportutolsók lettek és kiestek a játékból. A 3×3 Európa Bajnokságok történetében az idei lesz az első alkalom, hogy nem játszik orosz női csapat a döntőben.

X