Maliban nagyon népszerű a 3×3

Maliban nagyon népszerű a 3×3

Az afrikai Mali 3×3 kosárlabda csapatai az utóbbi néhány évben, saját sportágukban óriási fejlődést értek el. Mind a kontinensbajnokság, mind a FIBA világversenyének a szintjén. U16-os női csapatuk megnyerte mind a hat, eddig megtartott Afrika Bajnokságot, U19-es férficsapatuk pedig egyedüliként Afrikából bekerült a FIBA 3×3 U19 Világbajnokság döntőjébe.

A sportág gyors fejlődését Maliban érdemes kissé közelebbről is megnézni: a kezdetekkor az ország női csapata megnyerte az első két FIBA 3×3 Afrika Kupa versenyét 2017-18-ban. 2019-ben az U18-as nők aranyérmet, a férfiak ezüstöt vihettek haza.

A kontinens-versenyek sikerei mellett otthon, Maliban sem hanyagolták el a bajnokságok megrendezését. A Mali Kosárlabda Szövetség számos izgalmas 3×3 versenyt rendezett, közülük a legutóbbi a háromnapos „Harouna Maiga Kupa” volt, amelynek Bamako volt a helyszíne. Erre a versenyre rengeteg szurkoló és rajongó látogatott ki. „Maliban az emberek imádják a kosárlabdát és csak Bamakóban körülbelül 50 klub működik. Ennek köszönhető, hogy a szurkolók nagyon hamar és nagy tömegben megkedvelték a sportág 3×3-as változatát” – jelentette ki Ibrahim Cisse, a kosárlabda szövetség vezetőségi tagja. „Van néhány nagyon tehetséges és szorgalmas fiatal játékosunk és egy nagy tömegű, roppant lelkes, szenvedélyes szurkológárdánk. Mindkettő reményt ad arra, hogy csapataink tovább fejlődhetnek és az Afrikán kívüli nemzetközi porondon is nagyobb sikereket érhetnek el.”- mondta Cisse.

X