3×3

Miért népszerű a B33?

A B33 vitathatatlanul a világ egyik legnépszerűbb, legnagyobb tömegeket megmozgató sportja. Játékosai között ott vannak az amatőr sportszeretők éppen úgy, mint a hagyományos, 5×5-ös kosárlabdát profi szinten művelő játékosok. Utóbbiak új tapasztalatokkal gazdagító sportnak tartják a 3×3-at Kialakulóban vannak a kifejezetten3x3-ra szakosodó játékosok csapatai is, akik közül a legjobbak több mint 10 ezer dolláros pénzdíjas versenyeken játszanak.

3x3 FIBA endorsed

Magyarországon, pár év leforgása alatt rendkívüli népszerűségre tett szert a B33-as kosárlabda. Ehhez minden bizonnyal az évente megrendezett, színvonalas hazai bajnokságok és a nemzetközi versenyekre való kijutás lehetősége is hozzájárultak. Ma már a B33 is része az Országos Diákolimpia által befogadott sportágaknak, emellett többek között az Egyetemi- és Főiskolai bajnokság, és a Decathlon B33 Tour is évente megrendezésre kerül. A tornák legjobbjaiból összeállított csapatok pedig a FIBA által meghirdetett nemzetközi rendezvényeken (EB, VB) is kiváló eredménnyel szerepelnek.

A diákolimpiai fordulók közül néhány, vidéki helyszínen megszólaltattunk játékosokat, edzőket és játékvezetőket. Megkérdeztük tőlük, nekik vajon milyen újdonságot jelent a B33-as játék, miért szeretik azt, és milyen eltéréseket látnak az 5×5-höz képest?

Gyorsabb támadások, pörgős ritmus

Katona Bianka (szigetszentmiklósi NB I/B-s és a Batthyány Kázmér Gimnázium Diáksport Egyesületének felnőtt csapata) szerint a 3×3-as csapatfelállás olyan játékmegoldásokra is lehetőséget kínál, amelyeket a hagyományos 5-5 fős csapatban kockázatos volna felvállalni. Nagy előnye, hogy az alacsonyabb termetű játékosok (mint ő maga is) ugyanolyan lehetőségekhez juthatnak a B33-ban, mint a kosarazás szempontjából ideális testalkatúnak számító magasak. A 3×3-as csapatfelállás játéka sokkal pörgősebb, gyorsabb, ennek köszönhetően pedig a támadó akciók lényegesen hamarább vezethetnek eredményre. Nagyra értékeli a játék kreativitását is.

Mészáros Vivien (Szeged) játékosként és edzőként is részese a B33-as mérkőzéseknek. A B33 számos előnye mellett ő azt is megemlítette, hogy szerinte a nézők számára is sokkal szórakoztatóbb, mert látványosabb, és valamivel egyszerűbb, jobban követhető, mint a hagyományos 5×5-ös játék. Edzőként úgy látja, hogy a fiatal, 10-14 éves korú gyerekeknek a 3×3-as játék kiváló előképzője lehet a későbbi 5×5-ös felnőtt csapatjátékhoz. Megtanulhatják egymás mozgásának a követését, a labdavezetést, a játék technikáját.

Magasabb adrenalin szint, vehemens játék

A mérkőzéseken edzőként és játékvezetőként is szereplő Bogárdi János (Kecskemét) úgy látja, hogy a 3×3-as meccsek nagyobb koncentrációt, több figyelmet követelnek a játékvezetőktől is. A folyamatosan gyors tempó megemeli a játékosok adrenalin szintjét és vehemensebbek lesznek, ezért a játékvezetőknek erősen koncentrálniuk kell a szabálytalanságokra. A 3×3-as játék nemcsak a saját, hanem a klasszikus kosárlabda népszerűségét is erősítheti, általa sokan megszerethetik ezt a sportágat- állapította meg az edző/játékvezető.

A győri Jakubovics Dóra játékosként úgy látja, hogy a B33 alapelvárása az egymásra koncentráló csapatjáték, a gyors reakciók és védekezési technika, a leleményes játék. Úgy gondolja, az sem árt, ha a csapatnak legalább egy tagja magasabb a többieknél. Mindezek szerinte fontosabbak, mint maga a dobási technika. Nem utolsó szempont az sem, hogy a B33-as mérkőzéseknek sokkal oldottabb, vidámabb a hangulata, mint a hagyományos mérkőzéseké, mert ember közelibb, és kiváló lehetőséget kínál nemcsak a különböző csapatok játékosainak, hanem a szurkolóknak a megismerésére is.

Korábban az U18-as világranglista élén álló Aho Nina, aki a 2015-ös európabajnokságot megnyerő győztes csapat tagja, így nyilatkozott: „A B33-ban nincs pihenés, hallatlanul gyorsan pörögnek az események, tényleg nagyon élvezetes játszani.”