Világszerte nőtt a 3×3 presztízse

A párizsi olimpia páratlan sikert hozott a 3×3-as kosárlabda számára – vélekedik a fiba3x3.com a napokban befejeződött játékokról szóló posztjában. Az összegző megállapításaikban a fenti állítás alátámasztására néhány döntő érvet is felsoroltak: „Az idei olimpia volt az első alkalom, hogy a sportág élő közönség előtt mutatkozhatott be, izgalmas légkört teremtve, és új mércét állítva fel a városi sportok számára világszerte.”

Párizs (Franciaország) – A 2024-es párizsi olimpia izgalmas elődöntőjét követően a FIBA sajtótájékoztatót szervezett, amelyen bemutatták a 3×3-as kosárlabda figyelemre méltó növekedését és hatását. Az idei olimpia volt az első lehetőség arra, hogy a sportág élő közönség előtt szerepeljen, amely izgalmas légkört teremtett, és új mércét állított fel a városi sportok számára világszerte. A Place de la Concorde 3×3-as kosárlabda helyszínén naponta 4000 fős, teltházas közönség gyűlt össze, és a nézőtéren kívül is több ezer kíváncsi látogató volt jelen, hogy egy pillantást vethessenek az eseményekre. Ez a példátlan érdeklődés hangsúlyozta a sportág gyorsan növekvő népszerűségét és kivételes szórakoztatási értékét.

“A párizsi szurkolók jelenléte rávilágított a 3×3-as kosárlabda hihetetlen lehetőségeire” – mondta Andreas Zagklis, a FIBA főtitkára, majd így folytatta: “A jövőre tekintve arra törekszünk, hogy tovább építsünk erre a sikerre, bővítsük a játék elérhetőségét világszerte, és ezzel új és még több közönséget vonzzunk rendezvényeinkre. A helyszínen tapasztalható izgalom és energia a 3×3 egyedi vonzerejének egyértelmű bizonyítéka volt. Érdeklődéssel várjuk azokat az innovatív ötleteket, amelyek segítik a folyamatos növekedést a 2028-as Los Angeles-i olimpián is.”

A tapasztalatok szerint a párizsi játékokon részt vevő 3×3 csapatok versenyzőinek túlnyomó többsége is rendkívül pozitívan nyilatkozott saját élményeiről. “Párizs felejthetetlen 3×3-as élményt nyújtott” – jegyezte meg Alex Sanchez, a FIBA 3×3 ügyvezető igazgatója. “A játékosok, a csapatok, az önkéntesek és a személyzet igazán különlegeset alkottak.” Az olimpia során a sportág iránti érdeklődés is robbanásszerűen növekedett. A digitális térben a versenyek követőinek száma a 2021-es 2,6 millióról több mint 8 millióra emelkedett, ami egyértelműen bizonyítja a 3×3 iránti globális érdeklődés folyamatos erősödését.

Attachment

Olimpiai összegző 2024