3×3 PRO Liga Amszterdamban

3×3 PRO Liga Amszterdamban

Hollandiában, a promóterek és a Holland Kosárlabda Szövetség közös akciójaként idén egy újfajta bajnokságot indítottak útjára. Ez a 3×3 PRO Liga. A szervezők célja, hogy a holland sportban napjainkra már megerősödött, és gyökereket vert új sportág, a 3×3 kosárlabda tovább fejlődjön, még szélesebb körben váljék népszerűvé, illetve növekedjék a szurkolótábora. Ennek érdekében nemcsak Hollandia legjobb, legsikeresebb 3×3 csapatainak játéktechnikáját, de magát, a mérkőzés látványát és nézői élményét is megpróbálják különféle innovatív technikák felhasználásával továbbfejleszteni. Azt szeretnék elérni, hogy a lelátókon ülőknek a jelenleginél is élménydúsabb és élvezetesebb legyen a játék látványa.

A sportág népszerűségének növelésétől a szervezők azt remélik, hogy a csapatok is egyre kiemelkedőbb teljesítményt nyújtanak majd, és megszerzik a 2020-as tokiói, a 2024-es párizsi, illetve a 2028-as Los angelesi olimpián való részvétel jogát. Továbbá biztosak abban, hogy a 3×3 PRO Liga mindenképpen hozzájárul technikailag is a holland 3×3 kosárlabda minőségi fejlődéséhez.

3x3 PRO League 1st round winner
Az idei, első PRO Liga verseny három részből álló sorozat. Első két napját július 7-8-án Amszterdamban lejátszották már, a következő július 14-15-én szintén Amszterdamban lesz, a végső megmérettetésre, illetve a győztes kihirdetésére pedig július 20-22-én kerül sor.

A három fordulót a 3×3-at jelenleg legmagasabb szinten művelő tizenkét holland csapat játssza. A bajnokság nyereményalapja 20 ezer euró. A legjobb csapatok részt vesznek majd a 2019-es amszterdami Világbajnokságon is.

A bajnoksággal párhuzamosan, a Liga szervezőinek testvérszervezete, a 3×3 Unites Alapítvány gyerekeknek és fiataloknak szervez nyári tábort, ahol neves szakemberek fejlesztik az érdeklődőkben a sporthoz szükséges készségeket. Az oktatók között olyan kosárlabda világsztárok is jelen lesznek mint Jesper Jobse, vagy Dusan Bulut.

A Liga rendezvényeinek látványosabbá tételéhez különleges világítástechnikát, óriás kivetítőket és az Egyesült Államokban az NBI klubok által használt „lövéskövető” rendszert is bevetik. A közelmúltban elindították a 3×3 Basketball Appot is, amely az IOS és az Android rendszerű telefonokon egyaránt fut és felhasználói interaktív módon követhetik a pályán zajló játék eseményeit. A rendszer tartalmaz minden olyan információt, amely a 3×3 PRO-bajnoksággal kapcsolatos, és platformot biztosít az érdeklődőknek arra, hogy minden meccset élőben, vagy visszajátszva végig nézhessenek, illetve interaktív módon véleményt nyilváníthassanak.