Debrecenben lesz az utolsó 3×3 olimpiai selejtező

Debrecenben lesz az utolsó 3×3 olimpiai selejtező

A FIBA svájci központjának egy héttel ezelőtti bejelentését ma személyesen, videokonferencia résztvevőjeként erősítették meg a nemzetközi szervezet és a hazai szövetség (MKOSZ) vezetői. A konferencia résztvevői voltak: Andreas Zagklis a FIBA főtitkára, Szabó Tünde EMMI sportért felelős államtitkára, Papp László Debrecen polgármestere, Szalay Ferenc MKOSZ elnöke, Bodnár Péter MKOSZ főtitkár és Becski István a szervezőbizottság elnöke.

A konferencia első felszólalója Zagklis főtitkár volt, aki köszönetet mondott a szervezőknek a konferencia megrendezéséért.  „A FIBA és a magam nevében is nagy örömmel jelenthetem be, hogy az idei tokiói ötkarikás játékok előtti FIBA 3×3 utolsó selejtező tornája Debrecenben kerül megrendezésre június 4-6. között. A debreceni versenyen az ott résztvevő csapatok előtt megnyílik az a lehetőség, hogy megszerezzék az utolsó két szabad helyet, amely az olimpiai részvételt biztosítja számukra. A férfi és a női csapatoknál egyaránt. ” A főtitkár indoklásként elmondta, hogy Debrecen városa a Nagytemplom előtti gyönyörű téren megrendezett 3×3 kosárlabda versenyekkel 2015-óta minden alkalommal kiváló szervezéssel és hibátlan rendezéssel bizonyított. Itt még tavaly, a Covid-járvány miatt előállt nehézségek ellenére is remekül megszervezett és megrendezett versenyt élvezhettek a játékosok és a szurkolók egyaránt. Az eltelt évek alatt a gyönyörű, történelmi tér hátterével, a kiváló minőségű pályával a 3×3 kosárlabda egyik ikonikus helyszínévé vált a debreceni Kossuth-tér.

Szabó Tünde hozzászólásában elmondta, hogy a világjárvány miatt a verseny szervezőinek idén még több feladattal kell szembesülnie és számos plusz problémával megküzdenie. Fokozott figyelmet kell fordítaniuk például arra, hogy mind a versenyzők, mind a szakvezetők és a csapatok kísérői a lehető legbiztonságosabb környezetben készülhessenek a versenyre és játszhassanak a pályán. Biztosak lehetünk abban – fűzte hozzá az államtitkár -, hogy Debrecen városa és az MKOSZ a korábbi évek tapasztalatait felhasználva az idei versenyt is kifogástalanul megrendezi és levezényli. Papp László, a város polgármestere nagy örömmel fogadta a bejelentést. Büszkén tette hozzá: tavaly, a World Tour Masters augusztusi versenyeit több mint 10 millióan nézték világszerte, ami azt jelenti, hogy Debrecen jóhírnevét távoli országokban is megismerik, és a képernyőn megcsodálhatják gyönyörű épületeit. Szalay Ferenc az MKOSZ elnöke és Bodnár Péter a szövetség főtitkára együtt hallgatták végig az előttük szólókat. Szalay elnök megjegyezte: komoly sportdiplomáciai munka áll az olimpiai selejtező verseny rendezi jogának elnyerése mögött. Ebben pedig nagy szerepe volt Bodnár Péter főtitkárnak. Az elnök abban reménykedik, hogy a 3×3 női válogatottunk már a Debrecent megelőző grazi versenyen kivívja a tokiói részvétel jogát, a férfiak pedig Debrecenben érhetik azt el.

X