Nemenként 3-3 csapatnak már biztos a helye az olimpián

Nemenként 3-3 csapatnak már biztos a helye az olimpián

A FIBA online hírforrása tegnap a 2024-es év egyik legfontosabb eseményével foglalkozik, amely a 3×3 sportág szempontjából is a szezon egyik legjelentősebb versenye lesz. Ez a párizsi olimpia lesz.

Bár jövő nyár, időben viszonylag távolinak tűnhet, de érdemes már most elkezdeni a 3×3-as versenyszámmal kapcsolatos találgatásokat. Vajon jövőre kik lesznek a dobogósok, melyik csapat okoz óriási meglepetést, illetve akár csalódást is, feltűnnek-e új, fiatal tehetségek a szurkolók által már jól ismert sztárok mellett? Ilyen, és ezekhez hasonló kérdések foglalkoztathatják a világ 3×3-as szurkolóit, egy-egy csapat rajongóit, vagy a sportág játékosait és szakvezetőit.

A FIBA szakértői szerint már elkezdődött az olimpiáig tartó visszaszámlálás, hiszen ez már a sportág második olimpiája lesz, így akár már a négy évvel ezelőtti játékhoz képest is mérhető lesz a 3×3 fejlődése. Jelenleg már hat elit csapat mondhatja el magáról, hogy biztosította már helyét az olimpiai küzdelmekben. „E csapatok kiválasztási folyamata a 2023. november 1-jei, FIBA ​​3×3 szövetségi rangsoron alapult. A kvalifikációs események izgalmas csúcspontjaként nemenként az első három ország biztosította be helyét az olimpiai szakaszra” – közli az FIBA online forrása.

A férficsapatoknál ez a három csapat:

  1. Szerbia
  2. USA
  3. Kína.

A nőknél már biztosak lehetnek a párizsi játékon való részvételükben:

  1. Kína
  2. USA
  3. Franciaország.

A felsoroltakon kívül még nemenként öt-öt csapatnak nyílik lehetősége arra, hogy 2024 elején kvalifikálja magát a párizsi játékokra. A kvalifikációs tornáknak a helyét és időpontját a nemzetközi szövetség decemberben hozza nyilvánosságra.

Bár ez a hat csapat bebiztosította helyét, nemenként még mindig öt jegy kapható a 3×3-as olimpiai versenyre. Ezekért a fennmaradó helyekért 2024 első felében három olimpiai kvalifikációs tornán heves küzdelem folyik majd. Az olimpiai kvalifikációs tornák rendezőhelyeit és csapatait decemberben hozzák nyilvánosságra.

„A várva várt 3×3-as olimpiai eseményre a tervek szerint 2024. július 30. és augusztus 5. között kerül sor az ikonikus Place de la Concorde-on, Párizs szívében. Ez a történelmi hely, közel olyan híres látnivalókhoz, mint a Grand Palais, a Champs-Elysées és a Louvre, tökéletes hátteret biztosít ennek a felvillanyozó versenynek. A több mint 5000 néző befogadására alkalmas Place de la Concorde a 3×3 izgalmas atmoszférájának epicentrumává válik a játékok alatt.

A lett férfiak és az amerikai nők lettek a 3×3-as kosárlabda első aranyérmesei a tokiói olimpián, ami további izgalmat ad a 2024-es párizsi olimpiai versenyhez” – közli a továbbiakban weboldalán a fibaonline.com.