2019 tíz legjobb 3×3 felnőtt csapata

2019 tíz legjobb 3×3 felnőtt csapata

Az év utolsó napján a FIBA svájci központja kiadta azt a listát, amely a 2019-es szezon tíz legeredményesebb, legsikeresebb, egy szóval legjobb csapatát sorolja fel.

A listavezető nem okozott nagy meglepetést: tavaly ismét a szerb Novi Sad került az első helyre. A 2010-es évek egyértelműen a csapat győzelmeiről és egyre magasabbra jutásáról szóltak. Munkájuk eredményeként az évtized végére felértek a 3×3 sportág csúcsára. Kérdés, az új évtizedben egyrészt képesek lesznek-e megtartani a 3×3 trónját, másrészt sikerül-e még tovább fejlődniük és újabb csúcsokat meghódítaniuk majd?

2. Az amerikai Princeton csapata. Határozottan megállapítható, hogy az USA 3×3-as csapatai 2019-re megérkeztek a sportágba és erős ellenfeleivé fejlődtek az eddig leginkább európai csapaptok által uralt mezőnynek. A jövőben már minden versenyen számolni kell velük és alaposan felkészülni ellenük. A Princeton 2019-ben megnyerte a Los Angeles-i WT Masterst, az amszterdami VB-ről, mint annak győztese, hazavitték a Világkupát. A prágai Mastersen és a WT Utsunomiya döntőben a második helyezést sikerült elcsípniük.

3. A sikerlista harmadik helyére a FIBA a kínai női csapatot sorolta, akik megnyerték a tavalyi VB-t és Lignanoban is tornagyőztesek lettek. (A kínai lányok VB győzelmének a magyar szurkolók annyira nem örülhettek, hiszen éppen a mi csapatunkat győzték le 19:13-ra, így a magyar lányok ezüstérmesek lettek a világversenyen).

4. A francia női válogatott, amely a női versenysorozat győztese lett, továbbá az EB aranyérmese és a világkupa bronzérmese. Komoly esélyesei az idei tokiói Olimpiai Játékoknak.

5. Riga Ghetto (Lettország): 3 WT Masters győzelem és ezüstérem a Világkupán. Szintén olimpiai éremesélyesek.

6. Kanada női csapat: a 2019-es női sorozatverseny ezüstérmese.

7. Liman: Debrecen Masters győztesei. A szerbek második csapata úgy tudott kiváló eredményt produkálni a tavalyi szezonban, hogy sorozatos sérüléséek sújtották a csapattagiokat. Utolsó Mastersüket úgy nyerték meg, hogy négy játékos helyett – szintén sérülés miatt – csupán hárman küzdötték végig a döntőt.

8. Ausztrál női válogatott: megnyerték az Ázsia Kupát, a női játéksorozatban pedig két mérkőzést játszottak és mindkettőt meg is nyerték.

9. Japán U23 nők világkupanyertesek.

10. Egyiptom (férfiak és nők)

Mindkét nemben Afrikakupa nyertesek.

Említésre méltó teljesítményt nyújtottak még:

Franciaország (férfiak)

Oroszország U23 (férfiak és nők)

USA U18 (férfiak és nők)

Sakiai Gulbele (és Litvánia)

Ausztrália Férfiak

Japán U18 Férfiak

Ausztrália U18 Nők