A holland 3×3 válogatott speciális edzéseket tart

A holland 3×3 válogatott speciális edzéseket tart

A csaknem három hónapos karantén bezártsága után, a COVID-19 járvány gyengülésével valamelyest lazulnak a szigorú szabályok, amelyek a betegség terjedését voltak hivatottak megakadályozni. A korábbi életvitelhez való lassú visszatérés szerves része, hogy a befagyasztott sportrendezvények is előbb-utóbb visszatérhetnek sportolóikhoz, szurkolótáborukhoz. Így történik ez a 3×3 kosárlabdánál is.

Első fecskeként a holland 3×3 csapatok játékosai és edzői próbálnak visszatérni korábbi életükhöz, az edzésekhez és a versenyekhez. Mégpedig úgy, hogy ezzel párhuzamosan azért megtartják a még most is érvényben lévő szigorú szabályok előírásait, mert ezzel mind a saját, mind mások egészségének biztonságát védhetik meg. Ideértve a társadalmi távoltartás szabályait, a várakozási időszakot, illetve bizonyos kapcsolattartó gyakorlatokat. A holland 3×3 nemzeti válogatott visszatérését a sportéletbe Yoeri Pegel, a csapat kondícionáló edzője vezényli le. Olyan edzésformákat dolgozott ki, amelyek megfelelnek a távoltartási biztonsági előírásoknak.

Az edzőnek néhány területen teljesen új, speciális mozgásformákat kellett kidolgoznia, hogy egyrészt betartathassa a szigorú távoltartási előírásokat, másrészt a gyakorlatok segítségével ismét csúcsformába hozza a több hónapig kényszerpihenőn lévő játékosokat.

Dimeo van der Horst a holland válogatott elsőszámú férfijátékosa, a 2018-as FIBA 3×3 Világbajnokság ezüstérmes csapatának a tagja úgy nyilatkozott, hogy neki is nagyon hiányzott már a pályán való játék és a versenyek is. „Most már végre visszatérhettünk pályára és ez nagy örömet jelent mindannyiunknak. Sajnos, egyelőre a központi egészségvédő szabályok miatt egymással nem tudunk még játszani, a csapatjáték helyett marad a kosárra dobás egyéni gyakorlása, de az is jobb, mint otthon tétlenül várakozni. A közeljövőben még a hollandok sem játszanak hivatalos 3×3 versenyt, de az edzőjük úgy véli, hogy lassan és folyamatosan kialakul majd az új rutin és a játékosai visszatérnek majd a régi formájukhoz. Amint tovább lazítja a holland kormány a szigorú korlátozásoka, úgy formálják majd át az edzéstechnikájukat és módszereiket.

X