Intenzíven készülnek az olimpiai selejtezőre

Intenzíven készülnek az olimpiai selejtezőre

Véglegessé vált, az indiai olimpiai kvalifikáló versenyen március 18-20-án résztvevő Fülöp-szigeteki 3×3-as csapat névsora. A tokiói olimpiai keretbe való bejutásért Bengaluruban ezek szerint a következő négy filippinó játékos küzd majd: Alvin Pasaol, Joshua Munzon, CJay Perez és Mo Tautuaa. Közülük hárman jelenleg is aktív 5×5-ös játékosot, csupán Joshua Munzon, aki kizárólag 3×3-at játszik.

A csapat edzője Stefan Stojacic (a Novi Sad korábbi játékosa, a 2018-as FIBA 3×3 WT MVP-je) úgy nyilatkozott, hogy a az Olimpiára készülő csapat összetartója és irányítója Pasaol lehet, akinek van már gyakorlata a 3×3 játékban is. Őt segítheti aktívan a kifejezetten 3×3-ra specializálódott Munzon. A két, 3×3-ban viszonylag új, ezért kissé rutintalan játékos Pereznek és Tautuaa-nak még össze kell csiszolódnia a csapattársakkal. Igaz, tavaly tagjai voltak annak a csapatnak, amely megnyerte a 3×3 Délkelet-ázsiai Játékokat, de nemzetközi rutinjuk még kevés, a biztos olimpiai szereplés elnyeréséhez.

A filippinó nemzeti 3×3 válogatott felkészítéséhez Stojacic szerint minimum 2-3 hetes intenzív, csak a 3×3 kosárlabdára koncentráló edzésfolyamatot kell véghezvinni a játékosok fejlesztése érdekében. Szerinte erre a kritikus időszakra, az olimpiai selejtező lejátszásáig, mindenképpen hanyagolniuk kellene az 5×5-ös eseményeken való részvételüket. Hiába két rokonsportágról beszélünk – jelentette ki – azok mégis nagyon különböznek egymástól és ebből fakadóan a csapatok és azok tagjainak felkészítése a versenyekre ugyancsak eltér a másiktól. Stojacic szerint a tervezett intenzív felkészítés egyetlen bizonytalan pontja jelenleg még az, hogy a három 5×5-ös játékost csapata a Gilas vajon átengedi-e a 3×3 nemzeti válogatottnak, merthogy éppen erre az időszakra esik a Fülöp-Szigetek 5×5 válogatottjának az évadnyitó versenye is.

X