Olimpiai aranyra hajtanak az amerikai lányok

Olimpiai aranyra hajtanak az amerikai lányok

Az amerikai kosárlabda csapatokat összefogó nemzeti szövetség, az USA Basketball nagy tervekkel, és célokkal indul az idén megrendezendő 2020 Tokiói Olimpiai Játékokra. Hagyományos, 5×5-ös kosárlabda nemzeti válogatottjaik hosszú évek óta rendkívül sikeresek az olimpiákon. A női csapatok például eddig tizennégy alkalommal nyerték el az olimpiai bajnoki címet és azt remélik, idén is arannyal térnek majd haza Tokióból.

Az USA Basketball terve szerint az amerikai lányok, az idén Tokióban debütáló 3×3 kosárlabda bajnoki címét is elnyerik, így mindkét sportág aranyérme az Újvilágba vándorol. A terv sikeres megvalósítása érdekében a szövetség szakértői az összes, tehetséges sztárokat felvonultató női kosárlabda csapatot meglátogatták, és keresték náluk a legtehetségesebb játékosokat. A kiválasztottak közül alakítják majd ki azt a négyfős csapatot, amely idén nyáron az Olimpiára utazik.

Egyelőre a grazi olimpiai kvalifikációs tornára utazó csapat összeállítása tűnik véglegesnek, de az ötkarikás játékokig még változhat a játékosok névsora. Grazba utaznak: Allisha Grey, Katie Lou Samuelson, Stefanie Dolson és Kelsey Plum. Plum a tavalyi szezont, Achilleszínsérülés miatt kihagyta, de a napokban rendezett edzőtáborozáson már részt vett. A táborozókhoz időközben csalakozott még a 2019-es WNBA bajnoka Natasha Cloud és Ariel Atkins is. Ők szintén abban reménykednek, hogy bekerülnek a végleges olimpiai keretbe.

A Japánba utazó csapat vezetőedzője a 2008-as olimpiai aranyérmes 5×5-ös női csapat egykori játékosa, Kara Lawson lesz, aki két éve irányítja az amerikai lányok csapatmunkáját. A május 26-30. között rendezendő grazi olimpiai kvalifikáló versenyen az USA női csapata Németországgal, Franciaországgal, Indonéziával és Uruguayal egy csoportban kezdi a játékot.  

X