Olimpiai selejtező lesz áprilisban Budapesten

Olimpiai selejtező lesz áprilisban Budapesten

A FIBA 3×3 World Tours világ körüli játékok idei utolsó, befejező versenyét, a finálét november 2-3-án Japánban, Utsunomiyában tartottak. A versenyt megelőző napon a nemzetközi szervezet hivatalosan is kijelölte azt, a nemenként négy, 3×3 kosárlabda csapatot, amelyik biztosan ott szerepel már a jövő évi Tokiói Olimpiai Játékok csapatlistáján.

 Ezek szerint a FIBA 3×3 szövetségi rangsorában a nők négy legjobb, tehát Tokióban már biztosan pályára lépő csapata: Oroszország, Kína, Mongólia és Románia. A férfiaknál: a házigazda japánokon kívül Szerbia, Oroszország és Kína.

A felsoroltakon kívül további 20-20 csapat juthat ki még Tokióba, amennyiben a FIBA 3×3 két olimpiai kvalifikációjának egyikén, az első három helyezés közül valamelyiket eléri. Az első selejtező fordulót 2020. március 18-22 között Indiában tartják. Az ott résztvevő csapatok a következők:

Ezen a versenyen, világbajnoki ezüstérmesként alanyi jogon a C-csoportban a magyar lányok is ott lesznek. Ebben a csoportban játszik rajtuk kívül Hollandia, Észország, Fehéroroszország és Sri Lanka. Noha a rendezők hivatalosan még nem deklarálták, de feltehetően ugyanazokat a szabályokat alkalmazzák majd, mint a világbajnokságokon. Amennyiben Indiában nem sikerülne kvalifikálniuk csapatukat Tokióba a magyar lányoknak, még nincs minden veszve, mert a budapesti versenyen áprilisban (a házigazda jogán) újfent megpróbálkozhatnának.

A magyar férfiak is esélyt kapnak az olimpiai csapatok közé való bejutásra. Április végén, 24-26-án Budapesten rendezik az olimpiai kvalifikáló második fordulóját. A selejtező versenyen a következők vesznek részt:

A 2020-as Tokiói Olimpiai Játékokon a 3×3 versenyekre június 25-29-én kerül majd sor.

X