Új 3×3 bizottság a FIBA-nál

Új 3×3 bizottság a FIBA-nál

A FIBA újonnan megalakult 3×3 bizottsági csoportját február 26-án, egynapos ülésre hívta össze méesi székhelyére a nemzetközi szövetség. Az ülésen a bizottsági tagok megvitatták a 2019-23-as versenyciklus legfontosabb teendőit, illetve a jutalékrendszer új elemét is ismertették.

A 3×3 bizottsági csoport 18 tagból áll, elnöke Andrej Kirilenko (Oroszország), alelnöke Ambrose Tashobya (Uganda). Az ülésen jelen volt továbbá Andreas Zagklis a FIBA ügyvezető igazgatója, valamint Kamil Novak, a szervezet főtitkára is.

A bizottsági tagok névsora a következő:

Bodnár Péter (Magyarország)
Lothar Boesing (Németország)
Jay Demings (USA)
Jiang Guan (Kína)
Patrick Haynes (Guyana)
Martin Ho Suie Sang (Hollandia)
Michal Konecny (Csehország)
Hoang Bao Nguyen (Vietnam)
Jerome Prigent (Franciaország)
Giancarlo Sergi (Svájc)
Myagmarjav Luvsandash (Mongólia)
Radu Petre (Románia)
Mikiko Yasuda (Japán)
Rae Lin D’Alie (Olaszország)
Jasmina Juras (Szerbia)
Michael Linklater (Kanada).

Az ülés résztvevői megismerték a 3×3 bizottság feladatait. Ezek a következők:

A 3×3 sportág irányításának és szervezésének fejlesztése végett új javalatokat dolgoznak ki, továbbá a meglévők mellé újabb versenyeket vezetnek be. A bizottság feladata lesz megfelelő javaslatokkal és irányelvekkel ellátni a szövetség szakértőit, például a versenyek hely- és időpont szerinti elosztásáról. A bizottság feladata lesz továbbá, hogy a 3×3 sportág háttéradminisztrációját végző tisztviselőket kellőképpen kiképezze a munkára, és feladataik teljesítését, illetve a végrehajtást ellenőrizze. A bizottság tagjaira hárul továbbá a FIBA 3×3 kosárlabda szabályainak korrekt, szakmai megszövegezése, a szabálymódosítási tervek alapos kidolgozása, és annak a FIBA Központi Testületéhez való felterjesztése, jóváhagyás céljából. A tervező munkánál figyelembe kell venniük azt a tényt, hogy a világ minden tájáról érkeznek a nemzetközi szervezethez olyan szakmai javaslatok, amelyek a 3×3 sportág fejlesztését célozzák. Ezeket a javaslatokat szükséges összhangba hozni és kiküszöbölni a duplicitásokat.

Andrei Kirilenko elnök elmondta: „A saját karrieremet kosárlabdázóként kezdtem, mégpedig  az utcán, a barátaimmal játszva. A 3×3 megegyezik életem alapelveivel, és nagyon örülök annak, hogy tagja lehetek ennek a bizottságnak, valamint segíthetek a 3×3 további terjesztésében és fejlesztésének folytatásában világszerte. Őszintén hiszem, hogy fényes jövő vár a 3×3 a kosárlabdára.  Ez a megtisztelő bizottsági munka visszarepít az ifjú éveimbe, mert olyan emberek vesznek körül ebben a bizottságban, akiknek egyrészt mindene a kosárlabda, másrészt egy emberként vallják, hogy legfőbb céljuk a 3×3 sportág fejlesztése. A mai első találkozónk roppant eredményes volt, és ez nagyon fontos, hiszen az év legnagyobb sporteseménye a 3×3 számára az lesz, hogy Tokióban debütálhat az Olimpián” – összegezte Kirilenko elnök az első ülés tapasztalatait.

X