Változások az egyéni rangsorolásban

Változások az egyéni rangsorolásban

A FIBA az új 3×3 szezonra változásokat vezet be a sportág játékosainak egyéni rangsorolásában. Ezeket a módosításokat a nemzetközi szövetség ma jelentette be, és mától tekinti mérvadónak a ranglista besorolásban végrehajtott változtatásokat. A szervezet szakértői szerint az új rangsorolási metódus híven tükrözi a 3×3 sportág professzionalizálódását, és illeszkedik az új olimpiai ciklushoz is, valamint alkalmazza a sporttudományok legújabb téziseit. Azon persze az újfajta számítási metódus sem változtat, hogy a rangsorban továbbra is a nőknél a francia Laetitia Guapo, a férfiaknál pedig a lett Nauris Miezis áll a lista élén.

A sportág nemzetközi karrierjének indulásakor, úgy 2011 környékén, az összes regisztrált játékost egyetlen rangsorban egyesítette a FIBA tekintet nélkül arra, hogy milyen nemű, korú és mennyire járta a sportágban. Akkoriban bármely játékos, aki részt vett valamely, FIBA által jóváhagyott 3×3-as versenyen, rangsorolási pontot kapott, ami azt jelentette, hogy a regionális amatőr csapatok játékosai éppúgy szerepeltek a ranglistán, mint a nemzetközi versenyeken játszó nemzeti válogatottak. Az utóbbi években örvendetes módon megnőtt a 3×3 sportág iránt elkötelezett profi játékosok létszáma. Maga a játék is erőteljesen professzionalizálódott. Évről-évre több lett a világverseny, nőtt a nemzetközi események száma és ma már elmondható, hogy mind az öt kontinensen nagy létszámú szurkolótábora és egyre több proficsapata van a 3×3-nak. Ezeknek a jelentős versenyeknek a folyamatos gyarapodását követnie kellett a rangsorolások és némely szabály változtatásának is, hogy ezzel minőségileg is megkülönböztethetők legyenek a helyi szervezésű amatőr rendezvényektől.

A változás az eddig megszerzett pontszámokat is érinti. Az eddigi ranglistán 34 játékos szerepelt egymillió szerzett pontnál többel. A pontok, ha maradt volna a régi rendszer, továbbra is gyorsan növekedtek volna és ez egy rövid időn belül kaotikus, nehezen követhető állapotot hozott volna, ezért valamelyest csökkentek a korábbi pontszámok, hogy kézben tarthatók és kezelhetők legyenek az eredmények. Néhány további változás is történt a rangsorolásban. Például bekerült az értékelésbe az a pontszerzési lehetőség, amely a mérkőzés eredményét hatékonyan megváltoztató játékosokat jutalmazza.

X