FIBA 3×3 Világbajnokság

FIBA 3×3 Világbajnokság

A 3×3 kosárlabda 2023-as évadának egyik legkiemelkedőbb eseménye lesz a május 30. és június 4. közötti megrendezendő eseménye, a FIBA 3×3 Világbajnokság. Helyszíne Bécsben lesz, az osztrák főváros egyik legszebb történelmi helyén, a városháza előtti téren, amely rendszeresen ad otthont kulturális és sporteseményeknek egyaránt.

A bécsi világversenyen a magyar női válogatott a C-csoportban lép pályára, ahol a továbbjutáshoz meglehetősen kemény legyőzendő ellenfelei lesznek már a kezdő csoportkörben. Az Egyesült Államok, Kanada, Mongólia és + egy, a selejtező fordulóból bejutó csapat játszik a magyar nőkön kívül a C-csoportban.

Az MTI mai, FIBA-tól kapott értesülése szerint a magyar lányoknak első VB szereplése a nyitónapon a mongolok ellen lesz, majd másodikként a regnáló bajnokkal az USA csapatával játszanak. Kétnapos pihenő után pedig a tavalyi VB ezüstérmessel Kanadával csapnak össze, majd a selejtezőből győztesként érkező valamelyik csapattal. A csoportkör győztesei egyenesen a negyeddöntőben landolnak, a második és harmadik helyezettek pedig játszanak még egy kört a továbbjutásért.

A magyar férficsapatnak ahhoz, hogy eljusson a bécsi VB-re, még egy selejtező akadályát kell legyőznie május 6-7-én az izraeli Eilatban. Ellenfelük a csoportkörben a tavalyi, illetve idei Ázsia bajnokság ezüst-, és 2023-as bronzérmese Új-Zéland, valamint Izrael csapatával küzd meg a bécsi játékba való bejutásért. Az erre jogosultak kerete három csapatot juttat tovább. A magyaroknak jó esélyük lehet a győztes hármasban való szereplésre, hiszen a további aspiránsok, Ruanda, Trinidad és Tobago, valamint a továbbjutásukat veszélyeztető Kína csapata lesz.

A világbajnokság dobogós versenyzői jogosultságot nyernek a 2024-es párizsi olimpia egyik selejtező tornáján való részvételre.