2021-ig Kína ad otthont az Ázsia Kupának

2021-ig Kína ad otthont az Ázsia Kupának

A FIBA közleménye szerint a FIBA 3×3 Ázsia Kupát 2018. április 29 – május 1-én tartják Kínában, Shenzhen városában.

A Kínai Kosárlabda Szövetség vezetői az ázsiai és óceániai 3×3 csapatok legfontosabb versenyeként jelölték meg, a jövőre harmadik alkalommal megrendezésre kerülő kupaviadalt. A versenyt egyrészt a SunsSports nevű magáncég (promoter), másrészt Shenzen város szponzorálja.

Kína továbbra is arra törekszik, hogy meghatározó szerepe legyen a 3×3 sportesemények rendezésében. Erre minden esélye meglehet, hiszen 2016-ban Guangzhouban világbajnokságot rendezhettek, 2017-ben Chengdu adott otthont a FIBA 3×3 U18 Világbajnokságnak, és szintén tavaly Pekingben tartották a FIBA 3×3 World Tour sorozatának döntő fordulóját. A kínai nemzeti szövetség igazgatója Chai Wensheng, örömét fejezte ki, hogy a korábbi tekintélyes versenyekhez jövőre az Ázsia Kupa is csatlakozik, amely tovább erősíti országa sportimázsát a 3×3 kosárlabdában is. Az elnök elmondta továbbá: az általa vezetett szövetség és a FIBA négyéves szerződést írt alá, amely garantálja, hogy 2021-ig minden évben, Kínában rendezik majd a FIBA 3×3 Ázsia Kupát.

A kínai női és férfi 3×3 nemzeti válogatottak sikeresnek mondhatók, hiszen a nők tavaly bronzérmet nyertek az Ázsia Kupán, a férfiak pedig idén felállhattak a dobogó legfelső fokára. Ezen kívül a fiatalok is szép sikert értek el: az U18-as kínai férfiválogatott szintén megnyerte az Ázsia Kupát.

A FIBA ​​3×3 Ázsia Kupa 2018-as kupadöntő mérkőzéseit 12 női és 12 férfi csapat játssza majd. Amennyiben a végső nevezési határidőig, 2018. január 20-ig ennél több csapat jelentkezne a versenyre, kvalifikációs fordulókat tartanak.

Az idei kupagyőztesek, az ausztrál nők és a mongol férfiak, a FIBA 3×3 Ázsia Kupa 2017 versenyen elért sikerüknek köszönhetően automatikusan bekerülnek a Shenzhenben rendezendő idei bajnokság résztvevőinek csapatlistájára.