Ismét rendeznek Európa Kupát

Ismét rendeznek Európa Kupát

A Covid-19 járvány miatt tavaly elmaradt FIBA 3×3 Európa Kupa versenyeit, a tervek szerint idén megtartják. A FIBA bejelentése szerint a 2021-es kontinensbajnokot avató végső versenyt mind a nőknél, mind a férfiaknál 2021. szeptember 10-12-én rendezik a francia fővárosban, Párizsban.

A szeptemberi kupaversenyt megelőzően selejtező fordulókat is rendeznek, mégpedig Izraelben és Romániában 2021. június 26-27-én. A párizsi versenyen 12 női és 12 férficsapat vesz majd részt. Közülük a fogadó nemzetek, az előző EK-nyertesek és a világranglistát vezető csapatok a selejtező forduló való részvétel nélkül jogosultak a párizsi tornán részt venni.

Ezek alapján a férfiaknál:

Franciaország, Szerbia, Oroszország és Szlovénia,

a nőknél pedig: Franciaország, Oroszország, Hollandia és Románia csapatai kihagyják a kvalifikáló versenyeket.

A felsoroltakon kívül, az összes többi regisztrált csapat selejtező fordulókon vesz részt, ahonnan a 4-4 legjobb helyezést elérő férfi, illetve női együttes játszhat a párizsi kupaversenyen.

Constancai selejtező (június 26–27.):

Férfiak: Románia, Lettország, Magyarország, Ukrajna, Fehéroroszország, Észtország, Szlovákia, Litvánia, Svédország, Nagy-Britannia, Írország, Koszovó, Hollandia, Grúzia, Ciprus.

Nők: Románia, Lettország , Magyarország, Ukrajna, Fehéroroszország, Észtország, Szlovákia, Litvánia, Svédország, Nagy-Britannia, Írország, Koszovó.

Tel-Avivi selejtező (június 26–27.)

Férfiak: Izrael, Lengyelország, Csehország, Svájc, Spanyolország, Németország, Ausztria, Belgium, Törökország, Portugália, Horvátország, Görögország, Andorra, Azerbajdzsán, Montenegró.

Nők: Izrael, Lengyelország, Cseh Köztársaság, Svájc, Spanyolország, Németország, Ausztria, Belgium, Törökország, Portugália, Horvátország, Görögország, Szerbia.

Mind a férfi, mind a női mezőnyt, mindkét selejtezőhelyen, a 3×3 versenyeken már megszokott körmérkőzéses szisztéma szerint 4 csoportban játsszák, majd 1 kiesési forduló következik. Minden egyes medence top-2 csapata továbbjut. Az egyes kieső mérkőzések győztesei bejutnak a FIBA ​​3×3 Európa Kupa 2021 versenybe. Ez lesz az első alkalom, amikor Ciprus és Nagy-Britannia csapatokat regisztrált, hogy kvalifikálja magát, Koszovó pedig első alkalommal  küld női csapatot a versenyre.

A csapatok csoportbeosztását és a mérkőzések ütemezését a FIBA hamarosan közli majd.