NBA játékos 3×3-at játszana Párizsban

NBA játékos 3×3-at játszana Párizsban

A basketnews.com értesülése szerint, az amerikai Miami Heat NBA játékosa Duncan Robinson fontolóra vette, hogy idén részt vesz a párizsi olimpián, mégpedig az USA 3×3-as csapatának tagjaként. A 29 éves játékos maga nyilatkozott feltett szándékáról az Associated Press riporterének. Elmondta, hogy célja elérése érdekében jelenleg is tárgyalásokat folytat az USA 3×3 válogatottjának szakvezetőivel. Pillanatnyilag az a gondja az NBA játékosnak, hogy mindenben nem felel meg a FIBA alkalmassági előírásainak, de reménye van arra, hogy 2024. június 24-ig azokat sikerül teljesítenie.

Robinsonnal esélye van rá, hogy teljesüljön az elhatározása, hiszen egyike volt annak a 41 játékosnak, akiket felvettek az USA nemzeti olimpiai kosárlabda csapatainak a bővített listájára. „Bizonyára lehet esélyem a végleges csapatnévsorba való bekerülésre, vagy az 5×5-ös, vagy a 3×3-as párizsi listára. Nekem szinte mindegy, hogy a két sportág közül melyikben léphetnék pályára, csak ott lehetnék Párizsban az olimpián” – nyilatkozta a játékos.

Robinsonnak ahhoz, hogy az USA csapatát képviselhesse a 3×3 kosárlabda versenyen, egy sor akadállyal kell megbirkóznia. A követelmények szerint egy országot nemenként csak négy sportoló kép viselhet az ötkarikás játékon. A négyfős csapatokban legalább két játékosnak szerepelnie kell hazája ranglistájának top tízében, vagy ugyanezt a követelményt kell teljesítenie, vagy, ha nincsenek a top tízben, akkor 2023. január 1 és 2024. június 24. között részt kell vegyenek legalább egy FIBA 3×3 hivatalos versenyen. Robinson pillanatnyilag egyik szabálynak sem felel meg, de az utóbbit teljesítheti még. Nem lesz könnyű a teljesítés, hiszen az USA csapata a világ legjobb három 3×3-as csapataként garantáltan szerepel az olimpián. A csapatba szintén bekerülni vágyó, egykori NBA-játékos és NCAA-sztár, Jimmer Fredette a világranglistán jelenleg az 5. helyen áll és ezzel szinte biztos a helye az olimpiai keretben.

A párját ritkító távoli lövéseiről jól ismert Robinson ebben a szezonban átlagosan 13,7 pontot dobott ​​meccsenként, amivel 41,1 százalékos átlagos teljesítménytért el.