Ázsiai projekt iskolásoknak

Ázsiai projekt iskolásoknak

A FIBA bejruti székhelyű, ázsiai regionális irodájának mai közleménye szerint útjára indították a Ball’in Schools elnevezésű legújabb projektjüket, amelynek célja, hogy világszerte népszerűsítse a kosárlabdázást és ezen belül kiemelten a 3×3 sportágat, az általános iskolás korosztály körében.

A program előkészítő lépéseként tavaly január 24-27. között Sri Lanka fővárosában Colomboban, a szigetország kosárlabda szövetségével közösen megrendezték a projektben résztvevő sportvezetők oktatását. A négynapos rendezvényen huszonhat szakvezető vett részt. Ők azok, akik az elmúlt egy év során megszervezték a saját hatáskörükbe tartozó oktatási intézményekben a diákok felkészítését a programban való részvételre. Továbbá az erre vállalkozó önkéntesekkel megismertették a fentebb említett év eleji képzésen általuk elsajátított, rendezvényszervezési tudnivalókat.

A gyakorlatban idén elinduló ázsiai regionális iskolai kosárlabda program azokkal a jelenlegi, illetve jövőben felmerülő esetleges problémákkal és ezek megoldási lehetőségeivel is foglalkozik, amelyek gátolhatják, illetve lelassíthatják a kosárlabda játékok széleskörű megismertetését és a legfiatalabb korosztály versenyzésbe való bevonását. Általános tapasztalat, ha egy iskolában nincs jelen a kosárlabdázás, vagy az intézmény vezetése nem kellő figyelemmel foglalkozik annak gyakorlásával, elmaradnak a korosztályos versenyek, nem épül ki a sportág infrastruktúrája és lehetőségei előbb-utóbb elhalnak.

A FIBA azért tekinti rendkívül fontos ügynek az általános iskolás korosztályok diákjai figyelmének a felkeltését a sportág iránt, mert rendkívül nagy szükség van a kosárlabdában is az újabb, felnövekvő nemzedékek bekapcsolódására. Akár a többi versenysportban, itt is elengedhetetlen a fiatal generációk intenzív közreműködése, mert belőlük lesznek a jövő világklasszisai, náluk van a sportág fejlődésének záloga.