Új arcok a 3×3 női válogatottban

Új arcok a 3×3 női válogatottban

A B33 Tour hódmezővásárhelyi helyszínén sikerült Károlyi Andreától, a regnáló Európabajnok magyar 3×3 női felnőtt válogatott edzőjétől érdeklődnünk a csapat aktuális terveiről és nemzetközi szerepléseiről.

Javában tart a felkészülésünk, amit Székesfehérváron kezdtünk – mondta az edző – és azóta folyamatosan dolgozunk. Június 17-étől pedig élesbe fordul a játék, ekkor kezdődik Nantesben a FIBA 3×3 Világbajnokság. 21-én, a VB befejeztével rögtön utazunk Andorrába, mert ott rendezik 24-25-én az Európa Bajnokság selejtező fordulóját. Ha sikerrel vesszük ezt az akadályt, akkor július 7-9. között Hollandiában, Amszterdamban leszünk az Európa Bajnokságon.

A pályára lépő keret tagjai, a tavalyi bajnok csapathoz képest csaknem teljesen kicserélődtek, hiszen a 2016-os EB-aranyérmesek közül idén csupán Theodorean Alexandra játszik a VB-n és az EB-selejtező mérkőzésen. Szabó Petra és Ruják Nóra sajnos sérüléssel bajlódik, mindkettőjüket műteni kellett, így ebben a szezonban nem számíthattunk a játékukra. Nagy büszkeségünk Medgyessy Dóra pedig, az 5×5-ös felnőtt válogatott tagja lett. Így egyik szemem sír, a másik nevet. Örülök a sikerének, de sajnálom a saját csapatom veszteségét.

Ha sikerülne Andorrában jó eredményt elérnünk és kijuthatnánk Amszterdamba az EB-döntőre, Dóra is csatlakozna hozzánk. Az új csapat tagjait megpróbáltam úgy kiválasztani, hogy minél inkább megfeleljenek a 3×3-as játék által elvárt kívánalmaknak, lehetőleg az átlagosnál keményebb, belemenő játékstílussal, gyors helyzetfelismeréssel rendelkezzenek. Nem volt könnyű feladatom, mert a válogatottal egy időben egy U23-as csapatot is össze kellett állítanom – körvonalazta az előttük álló nemzetközi versenyekre való felkészülés folyamatát Károlyi Andrea.

A továbbiakban méltatta a hódmezővásárhelyi B33 Tour meglepően erős, magas színvonalú játékát, a meghívott külföldi csapatokat. A velük való játék a magyar lányok felkészülése szempontjából kifejezetten előnyös volt. Mind az osztrákok, mind az ukránok eddig kiváló eredményekkel büszkélkedhetnek, csakúgy, mint a szlovákok.

Tekintettel arra, hogy csaknem teljesen új a magyar 3×3 válogatott összeállítása, az előttük álló világversenyeken edzőjük nem vár tőlük olyan eredményt, mint a két évi együtt játszás után EB-t nyerőt tavalyi csapatától. A franciaországi világbajnokságra igyekeznek a legjobb formájukba lendülni, és jelenlegi tudásuk maximumát produkálni, de ezzel együtt is csak felkészülésnek számíthat ez a megmérettetés a későbbi sikerek megalapozásaként. Andrea szerint a csapat jelenlegi formájában idén az lenne nekik a siker, ha Andorrában jól szerepelnének és kijutnának az amszterdami EB-döntőre.