3×3 U18 Európa Kupa selejtező három városban

3×3 U18 Európa Kupa selejtező három városban

A FIBA 3×3 U18 Európa Kupa három kvalifikáló fordulóját mától, vasárnapig játsszák az olaszországi Bariban, Franciaországban Voiron városában illetve itthon Szolnokon.
Bariban 18 ország 14 csapata versenyez azért, hogy közülük a nyolc legjobb megszerezze a részvétel jogát az augusztus 31-szeptember 2. között játszódó debreceni döntőre. Szolnokon holnap kezdődik a selejtező forduló, ahol 15 ország 18 csapata küzd a 6 továbbjutó hely valamelyikének a megszerzéséért. Voironban 14 ország 18 csapata vesz részt a kvalifikáló sportrendezvényen.

A szolnoki versenyen 10 férficsapat indul két csoportba, fele-fele arányban szétosztva. A csoportgyőztesek a csapatversenyek 2. és 3. helyezettjeivel játszanak az elődöntőben. A két elődöntő győztese még egy meccset játszik a debreceni részvételért. Amennyiben a magyar csapat, mint házigazda az elődöntőben legyőzi ellenfelét, a vendéglátó fél jogán automatikusan kvalifikálja magát a debreceni döntőbe.

A szolnoki közönség élőben, a többi szurkoló, akinek nem sikerül a helyszínre eljutnia, élő YouTube közvetítésben élvezheti az izgalmas mérkőzéseket. Ezekben nem lesz hiány, hiszen itt lesz a tavalyi kvalifikációs forduló győztes férfi csapata Észországból, valamint a 3×3 U18 Világ- és Európa Kupa ezüstérmese Hollandia, továbbá Szerbia és Spanyolország kiválóan játszó együttesei.

A nőknél a csapatokat két, 4-4 tagú csoportra osztották. A lányoknál a kvalifikációs szabályok megegyeznek a férfiakéval, vagyis a két elődöntő győztese továbbjut a debreceni döntőbe, és elődöntő nyertesként a magyar lányok is, mint a fogadó ország csapata, szintén automatikusan kvalifkálnak a kupadöntőre.

A lányok viadalai ugyanolyan izgalmakat, ha nem erőteljesebbeket ígérnek a szurkolóknak, mint a férfiak mérkőzései. Itt lesz Szolnokon a tavalyi 3×3 U18 EK ezüstérmese Oroszország, valamint a kiválóan játszó lengyel és német csapatok, illetve Ukrajna lányai. És akkor még szó sem esett a tavalyi Európa Kupa győzteseiről, az aranyérmes magyar lánycsapatról.

A debreceni döntőn a 12-12 legjobb férfi és női csapat mérkőzik majd meg a kupáért.

Hajrá, mindent bele fiúk, lányok!

X