Bizonytalan még a világversenyek sorsa

Bizonytalan még a világversenyek sorsa

2020, a magunk mögött hagyott év senkinek, így a játékosoknak, szurkolóknak, szakvezetőknek, rendezvényszervezőknek sem volt szerencsés, kellemes évnek mondható. A bolygó szinte minden országát megtámadó Covid-2019 koronavírus által okozott világjárvány az élet minden területére, így a sportversenyekre is rányomta a bélyegét. A versenyek, világ körüli játékok sőt, az év legfontosabbjának tartott tokiói Olimpiai Játékok is elmaradt, illetve áthelyeződött 2021-re. Így a különféle sportágak, sok más között, a 3×3 kosárlabda művelői és szurkolói is egyaránt nagy kérdésekre keresik a választ. Vajon tavaszra, nyárra, a betegség elleni védelmet szolgáló oltások tömeges elterjedésével visszaszorulhat-e a járvány? Sikerül-e megrendezni az idén elmaradt versenyeket? Visszaállhat-e a régi kerékvágásba a versenyek menete, és még ezernyi fontos kérdés. 

A FIBA online híreiben a 3×3 sportág idénre tervezett versenyeiről öt fontos kérdést fogalmaztak meg annak szerkesztői:

  1. 2021. május 26-30. között az ausztriai Grazban vajon sikerül-e megrendezni az olipiai kvalifikációs tornát, amelyen 40 csapat (20 női, 20 férfi) versenyez 3-3 tokiói részvételi lehetőségért. Ez a verseny a rendező országnak is különösen fontos, hiszen ez lesz az első 3×3 nemzetközi versenyük, mondhatni ezzel teheti le csapatuk a Graz a „névjegykártyáját” a nemzetközi mezőnyben. Igaz, tavaly Debrecenben már bemutatkoztak, de az csak amolyan ízelítő volt a játékukból.
  2. A tavalyi tervek szerint az Olimpia előtti utolsó bejutási lehetőséget utoljára szerezhetik meg azok a csapatok, amelyek az utóbbi két Olimpián nem szerepeltek kosárlabda csapatokkal. Ezen a versenyen nemenként 6-6 csapat vesz részt és a győztesek utazhatnak Tokióba. 
  3. Egyelőre az sem tudható, hogy a járványhelyzet nyárra világszerte visszahúzódik-e olyan mértékben, hogy megtartható lesz a tokiói ötkarikás játék? A japánok éppen a minap jelentették ki: ők mindenképpen megrendezik idén az Olimpiát. Legyünk optimisták, hátha szerencsésen alakulnak a körülmények!
  4. Mi lesz az idei sorsa a regionális nemzetközi versenyeknek? Páldául az Ázsia, vagy az Afrika Kupának? 2019-ben minden régióban óriási lendülettel indultak el ezek a versenyek és sok szurkolót gyűjtöttek a sportágnak. A további fejlődést azonban meggátolta a2020-as járványos év.
  5. Ugyanez mondható el a 2019-ben útjára indított 3×3 női sorozat, amelynek ugyanaz lett volna a szerepe, mint a férfiak világkörüli versenyének, a World Tournak. Sajnos, a kezdeti sikereket itt is eltompította a tavalyi év. Nagy kérdés, hogy lehet-e idén újra elindítani a női sorozatot és velük együtt a többi világversenyt is? Különösen fontos volna ez a World Tour versenyek szempontjából, hiszen idén lesz 10 éve, hogy elindult útjára a nagysikerű világverseny.

A feltett kérdésekre pillanatnyilag sajnos még senki sem tud konkrét és bíztató választ adni, az idő és a járvány eldönti majd, hogy miként alakulhat a 2021-es sportév.

X