Edzőtáboroznak a litvánok

Edzőtáboroznak a litvánok

A krepsinionamai.lt mai híre szerint tegnap megérkeztek hatnapos edzőtáborukba azok a 3×3 litván játékosok, akik közül kiválasztják majd a nemzeti válogatott, tokiói ötkarikás játékokra utazó tagjait. Tokió előtt a csapatra vár még egy sorsdöntő megmérettetés: a május 26-30-án tartandó grazi olimpiai kvalifikáló verseny.

Ma, az edzőtábor első napján Dainius Novickas vezetőedző így nyilatkozott: „Zydrunas Urbonas edzővel és több más munktársunkkal együtt összeállítottunk egy erős edzéstervet amelyben megjelöltük azokat a fő célokat, amelyeket a tábor hat napja alatt feltétlen el kívánunk érni. A célok között szerepel a csapat védekezési taktikájának a kidolgozása és struktúrájának a pontos felépítése, valamint a játékstílus alapszabályainak a meghatározása. A tábor utolsó napján, az itt résztvevő 13 játékosból kiválasztjuk azokat, akik a legjobban teljesítettek és belőlük állítjuk össze a Grazba utazó nemzeti válogatottat” – vázolta terveiket a vezetőedző.

A Litván Kosárlabda Szövetség főtitkára Mindaugas Špokas a vezetőedző mondandójának kiegészítéseként hozzátette: „ Tervünk egyszerű: maximálisan felkészülni az Olimpiára. Nem könnyű célitűzés, hiszen fontos a feladatok megfelelő és pontos ütemezése, mert csak így tudunk minőségi felkészítő munkát végezni. Eddig minden a tervek szerint történt: játékosaink mindegyike túl van már az egészségügyi ellenőrzéseken, most fő célunk minden csapattag fizikai állapotának a javítása lesz. A táborban lévő minden játékost ellátott a saját klubja megfelelő mennyiségű gyógyszerrel, edzési tervvel, egyéb, számára szükséges használati eszközökkel. Alapvető cél, hogy mindkét nemzeti válogatott (az 5×5-ös és a 3×3-as is) kijusson az Olimpiára. Ennek elérése érdekében összefogott Litvánia teljes kosárlabdás sporttársadalma.”

Az edzőtábor alatt a nemzeti csapat játékosai naponta kétszer edzenek. Egyes gyakorlatokhoz még legfelsőbb szintű játékvezetők is csatlakoznak. Bár a játékosok egy része már többször játszott együtt, így összeszokhattak, de most megpróbálkoznak a legkülönfélébb csapatkombinációk kipróbálásával is.

„Különböző csapatokat hozunk létre. Megvizsgáljuk a játékosok viselkedését a stresszes helyzetekben, a közös játékban tanusított magatartásukat és azt, hogy  milyen minőségű a kémia közöttük. A 3×3 nem ötöt elleni kosárlabda, így nem tizenkét ember közül választhatnak a játékosai, akikkel kapcsolatba léphetnek, hanem sokkal kevesebb közül. Itt a csapat négy emberből áll, akik mind családtagok, így a pszichológia is nagyon fontos ”- mondta D. Novickas.

Válogatott játékos jelöltek:

Ignas Vaitkus, Žygimantas Skučas, Vytautas Šulskis, Gintautas Matulis, Darius Tarvydas, Aurimas Urbonas, Aurelijus Pukelis, Šarūnas Vingelis, Paulius Beliavičius, Marijus Užupis, Šarūnas Beniušis, Žygimantas Šimonis és Paulius Semaška.

X