Esélytelenből dobogós csapat lett

Esélytelenből dobogós csapat lett

A debreceni 3×3 World Tour Masters sorozat eseményeit elemezve a FIBA szakértői többek között megállapították, hogy a versenyek legnagyobb meglepetése talán az volt, hogy előre törtek azok, a korábban alig ismert, eredményeik alapján a csapatok rangsorában csak a középszerűek között, vagy egyáltalán nem jegyzett együttesek, akik itt nálunk óriási előrelépést tettek.

A három Masters első helyezettjeinek kimagasló játéka és győzelme nem okozott meglepetést, hiszen a Liman és a Riga is bizonyított már. Évek óta az élvonalban szerepelnek. Annál nagyobb volt a litván Utena Uniclub és Sakiai Gulbele, a korábbi Vrbasból átnevezett szerb Ub,  a svájci Lausanne, illetve a nemzetközi porondon eddig teljesen ismeretlen osztrák Graz teljesítménye feletti csodálkozás, hiszen mindegyikük játéka felülmúlta korábbi önmagát. Az Uniclub idén tűnt fel a WT Mastersen és semmivel sem nyújtott gyengébb teljesítményt, mint „testvérbátyja” a tavaly debütáló és rögtön szereplése elején a 3×3 WT Montreal Masterst megnyerő Sakiai Gulbele. Debrecenben legyőzte nemcsak a Sakiait, de a sokszoros győztes, a sportágban már veteránnak számító holland Amsterdamot és a szintén élvonalbeli Rigát, így egészen a döntőig menetelt a csapat. Az első hely megszerzése nem sikerült, amiben oroszlánrésze volt az ellenfél Liman, sérülésből visszatért sztárjátékosának, Stefan Stojacicnak is. Ettől függetlenül, a Debrecen Masters ezüstérme arra figyelmezteti a versenytársakat, hogy az Uniclubbal a jövőben is komolyan számolniuk kell.

Az Ub-nek van már a sportágban múltja, nem is akármilyen, hiszen a Novi Sad és a Liman mellett stabil harmadik csapat volt Szerbiában. A FIBA csapat világranglistáján felkapaszkodtak már a 10. helyre. És ez nem akármi. A Lausanne a versenyek elején mindig jól kezdett, ígéretesen indítottak, aztán a versenyek többségében mégsem tudtak maradandó élménnyel szolgálni a szurkolóknak. Most Debrecenben, a WT Europe versenyen egészen a negyeddöntőig meneteltek. Meglepetésre legyőzték a sorozaton kiemelkedően teljesítő Limant és a mongol Ulánbátort is. Sőt, a Piran is alulmaradt a velük folytatott csatában. A Sakiai viszont elvette a svájciaktól a döntőbe jutás lehetőségét, így csak a harmadik helyet sikerült elcsípniük.

Az osztrák Graz csapata ha lehet, a fentebb felsorolt csapatoknál még nagyobb meglepetést okozott a szurkolóknak és a szakértőknek egyaránt. Csapatkapitányuk még a versenyek megkezdése előtt úgy nyilatkozott, hogy ők teljes mértékben újoncnak számítanak a 3×3 nemzetközi mezőnyében. Még sosem játszottak a világkörüli WT játék egyetlen állomásán sem, így nincsenek nagy álmaik. Csupán tapasztalat és rutinszerzés a céljuk, hogy méltón szerepelhessenek majd a jövőre náluk megrendezendő olimpiai kvalifikáló fordulón. E szerény célokhoz képest az osztrákok 20:21-re felülkerekedtek a világelső Liman csapatán, majd legyőzték a rutinos, cseh Humpolecet. Száguldásukat a döntő felé a Riga állította meg, 21:18-ra legyőzték az osztrákokat.

X