FIBA irányelvek az újrakezdéshez

FIBA irányelvek az újrakezdéshez

Május utolsó napjaiban a FIBA közzétette azokat az ajánlásait, amelyek az ötöt elleni kosárlabda és 3×3-as csapatok játékba való visszatérésének az irányelveit részletezik.  Az „Újraindítási útmutató nemzeti szövetségek részére” címet viselő ajánlásokat a FIABA szakértői az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselőivel együttműködve állították össze, és egy kifejezetten kosárlabda-specifikus kockázatértékelési útmutatót készítettek.

Az irányelveket a FIBA angol, francia és spanyol nyelven tette elérhetővé elsősorban a nemzeti szövetségeknek, de rajtuk kívül bármely más, a sportban érdekelt személy, vagy szervezet számára is, akik útmutatást és tanácsokat keresnek arra, hogy a COVID-19 világjárvány után miképpen lehet a kényszerből több mint két tónapra teljesem megbénult sportágat újraindítani. Az iránymutatások és a kockázatértékelési eszközök ellenőrző listaként szolgálnak annak biztosításához, hogy a jövőben a kosárlabdaeseményekkel kapcsolatos döntések a kockázatok mindenhol az adott ország kosárlabda sportja jelenlegi helyzetének a felmérésén és az eredmények ismeretében a sikeres újraindítás legkedvezőbb esélyeinek figyelembe vételén alapuljanak. A FIBA hangsúlyozza: ennek a kiadványnak nem az a célja, hogy az egyes országok kormányai és egészségügyi hatóságai helyett útmutatásokat, vagy korlátozásokat hirdessen ki. A kockázatértékelési iránymutatás csupán egy eszköz, amelyet az aktuális helyzetnek megfelelően rendszeresen frissítenek.

A konkrét irányelveket a FIBA orvosi bizottságának ausztrál elnöke, dr. Peter Harcourt dolgozta ki, aki folyamatosan konzultált a FIBA COVID-19 orvosi tanácsadó csoportjávaél, továbbé a FIBA orvosi és játékos bizottságaival. Harcourt doktor több más tisztségetést betölt különféle sportszervezetekben. Így például a WADÁB-ban, illetve a Nemzetközösségi Játékok Szövetségének orvosi bizottságában. Andreas Zagklis, a FIBA ​​főtitkára az irányelvekről ezt mondta: „Ez az útmutató a játékba való visszatéréshez nagy hasznára válik majd a kosárlabda közösségeknek. A világjárvány következtében kialakult bénult helyzet mindannyiunkat letaglózott és rettentően hiányzik már mindenkinek a játék.”

A FIBA irányelvei a következő oldalra kattintva találhatók:

http://www.fiba.basketball/documents#|tab=282d33a4-e941-4db5-838e-bbea20ca184d

X