Ifjúsági olimpiára készülnek az észt lányok

Ifjúsági olimpiára készülnek az észt lányok

Az Észt Kosárlabdaszövetség szakvezetői meglehetősen elégedetlenek az öt-öt elleni csapataik sporteredményeivel. Úgy vélik, a mostani színvonalú játékkal válogatottjaik a jövőben aligha juthatnak ki a nagy nemzetközi versenyekre, így belterjesek maradnak a játéklehetőségeik. Ennek pedig egyenes következménye, hogy csapataik és a játékosaik is lemaradnak a fejlődésben, és hosszabb távon feltehetően le kell mondaniuk a nemzetközi szereplések többségéről.

A kosárlabda sport fejlesztése, népszerűsítése érdekében úgy döntött az észt szakvezetés, hogy az idei évtől az eddiginél sokkal nagyobb hangsúlyt fektet majd a 3×3 kosárlabda tornák megrendezésére és játékosaik képzésére. Úgy vélik, ebben a sportágban lényegesen több esélyük lesz nemzetközi tornákon is részt venni, és eredményesen szerepelni. Esélyük lehet kijutni a kontinens, és világbajnokságra, valamint a 2020-as olimpiára.

A fenti célok elérése, úgy tűnik, az észt női válogatottnak közelebb lehet, mint a férfiaknak. Legalábbis így látja a szövetség egyik szakvezetője, Reigo Kimmel. Ők már tavaly óta szorgalmasan gyűjtik a győztes meccsekért járó pontokat, hogy minél jobb helyezést érjenek el a FIBA aktuális ranglistáján, hiszen ez a feltétele annak, hogy egyáltalán részt vehessenek a nemzetközi tornákon. Eddigi küzdelmük eredményeként sikerült már kvalifikálniuk az idei FIBA 3×3 Európa Bajnokságra. Kimmel szerint az észt női válogatottnak sokkal nagyobb az esélye arra is, hogy jövőre kijusson a FIBA 3×3 Világbajnokságra, mint a férfiaknak.

Holnap, február 14-én a tallini Audentes sportcsarnokban FIBA 3×3 U18 tornát rendeznek. Az ott győztes U18-as lánycsapat utazik majd a nyári Buenos Aires-i Ifjúsági Diákolimpiára Argentinába.

X