Milyen szezont zárnak a finalisták?

Milyen szezont zárnak a finalisták?

Minél közelebb kerülünk a FIBA 3×3 Word Tour utsunomiyai döntőjéhez, annál intenzívebb lesz a szurkolók és a szaksajtó arra irányuló találgatása, vajon melyik lesz a finalisták közül az idei győztes csapat. A FIBA hivatalos online lapjának mai tippjei a 12 döntős 2019-es szezonban mutatott formáját elemzik.

A lap első, ámde velős megállapítása szerint az idei FIBA 3×3 World Tour bővelkedett a meglepetésekben, a kiszámíthatatlan végeredményekben. Új csapatok is feltűntek a játékban, akik kiszámíthatatlanabbak voltak, mint a blackjack kártyajáték, noha azt is 21 pontra játszák, mint a 3×3-at.

A világ körüli verseny résztvevői közül a holland Amsterdamnak idén nem volt valami fényes a szereplése. Annak ellenére, hogy csapatuk évek óta résztvevője a játéknak, ebben a szezonban alig csillogtatták meg a tudásukat, ám ennek ellenére nem szabad leírni őket, mert minden képességük adott egy váratlan győzelem eléréséhez. Még az is elképzelhető, hogy legendás játékosuk Dimeo van der Horst egymaga megnyeri csapatának a játékot, történt már ilyen. Pláne, hogy a háttérben Jespr Jobse segíti a játékát.

A kanadai Edmonton nagy meglepetésre megnyerte a Nanjing Masterst, így velük is kalkulálni kell a finálé végelszámolásánál. A Szaud Arábiából, szinte a semmiből előlépő „fekete ló” a Jeddah a szezon második felében óriási meglepetést okozott nemcsak a szurkolóknak, de a játékostársaknak is. Deberecenben még csupán negyedik helyezettek voltak, aztán óriási harcban legyőzték a Limánt és a Princetont is. Nem kérdés, hogy erőteljesen felfelé ívelő pályán mozog a csapatuk.

A svájci Lausanne idén csak nagy nehezen, 12. helyen jutott be a WT döntőjébe, holott év közben nem mondható rossznak a teljesítményük. Otthon, hazai pályán a Lausanne Mastersben eljutottak az elődöntőig, mégpedig úgy, hogy kiverték a Limant a továbbjutásból.

A szerb Liman idén egyetlen Masterst nyert, holott az összes állomáson pályára léptek. Gyengébb szereplésükre feltehetően hatással volt az is, hogy a játékban nélkülözniük kellett a csapat vezéregyéniségét, a sérüléseivel bajlódó Mr. Robotot, vagyis Stefan Stojacicot. Játékostársuk hiánya bizonyára nagy érvágás volt a Limannak, de ennek ellenére Debrecenben nélküle is megnyerték a Masterst.

Az előző évadok szupersztár csapata, a Novi Sad, idén valahogy nem találta meg önmagát. A szezon elején nagy elánnal küzdöttek, sorban nyerték a versenyeket, Chengduban és Mexikóban megszerezték a Masters címet, aztán valahogy leeresztettek. A következő öt fordulóban nem sikerült a diadal. Valahol a negyeddöntő, vagy az elődöntő tájékán mindig elvéreztek. Úgy tűnik ők is megszenvedték Dejan Majstorovic hiányát. Hiába volt a pályán, a még mindig remekül játszó szupersztár Bulut, egyedül nem tudott csodát tenni.

Szépen teljesített idén a két amerikai csapat, a NY Harlem és a Priceton. Előbbi megnyerte a Prága Masterst, utóbbi Los Angelesben volt győztes.

A szlovén Piran rutinos résztvevője a World Tour versenyeknek. 2012-óta minden évben játszottak a Touron. Idén egy Masterst nyertek a kanadai Saskatoonban.

A Riga Ghetto elképesztő fejlődést mutatott az utóbbi egy évben. Sikerült egy világszínvonalú csapatot felépíteniük. Olyan játékosokkal lépnek pályára, akik önmagukban is a világ legjobbjai közé tartoznak. Karlis Lasmanist, Nauris Miezis és Caped Crusader, valamint a mesterlövész Edgars Krumnis. Idén három Masterst megnyertek és ki tudja, meddig juthatnak a fináléban?

A szaudiakhoz hasonló nagy meglepetést okoztak az idén debütáló, Sakiai Gulbele csapat játékosai.

A szerb Zemun két évvel ezelőtt, nagy meglepetésre megnyerte a WT finálét. Ki tudja, idén mire lesznek képesek? Meglehet surranópályán jutnak a győzelem közelébe.

X