Olimpiai tervek a mongol csapatoknál

Olimpiai tervek a mongol csapatoknál

Mongóliában a 3×3 sportág alig három év alatt, 2016-óta. óriási fejlődést ért el, mi több, az ország alacsony lakosságszámához képest (mindössze hárommillió fő) elmondható, hogy erőn felül teljesítettek. Ennek eredményeként idén a FIBA 3×3 összesített (női és férficsapatok együttes pontszámai alapján) szövetségi világranglistáján az oroszok és a kínaiak után a roppant előkelő 3. helyet foglalják el a mongolok.

Ezzel a harmadik helyezéssel a mongol női csapat közvetlenül kvalifikálta magát a 2020-as tokiói Nyári Olimpiai Játékokon való részvételre. További érdekesség, hogy ez a 3×3-as csapat lesz az első, amely Mongólia színeiben csapatsport képviselőjeként jelenik meg az Olimpiai Játékokon. Mindezidáig egy a mongoloknak egyetlen sportágban sem sikerült.

A 3×3-at a mongolok rövid idő alatt annyira megszerették, hogy csapataiknak óriási már a szurkolótábora sőt, egy önálló, speciális tévécsatornát is üzemeltetnek, amely kizárólag 3×3 kosárlabdával és annak eseményeivel, versenyeivel foglalkozik részletekbe menően.

A mongol csapatok sikerei közül említést érdemel a 2017-es Ázsia Kupa megnyerése, idén a jejui Challenger első helyezése. A felnőtt csapatok mellett szép eredményeket értek el a fiatal, utánpótlás együttesek is.2018-ban és 19-ben ezüstérmet nyertek az Ázsia Bajnokságon.  Az U23-as lányok a világbajnokságon 6. helyet értek el. A világranglista 4. helyén álló felnőtt férfiak a tokiói szereplésért játszanak selejtező bajnokságot tavasszal Indiában.

X