Új női 3×3 verseny Hollandiában

Új női 3×3 verseny Hollandiában

3×3 Női Liga Hollandia néven új versenysorozatot indított útjára az év utolsó napjaiban a Holland Kosárlabda Szövetség. A sportág népszerűsítése és minél szélesebb körben való elterjesztése mellett a szövetség célja az volt, hogy az évközi bajnokságok és nemzetközi mérkőzéssorozatok után, az év vége felé sem maradjanak 3×3 mérkőzések nélkül sem a játékosok, sem a szurkolóik. Ennek a célkitűzésnek a jegylében tavaly, már karácsony előtt, december 23-án Bredában lejátszották az első fordulót.

A kosárlabda szövetség szakértői szerint a 3×3, mint önálló kosárlabda sportág gyors és erőteljes fejlődést mutat Hollandiában. Ezt a lendületet próbálják tovább erősíteni, hogy a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékokra a jelenleginél is ütőképesebb csapatokat állítsanak össze a minél előkelőbb helyezések elnyerése érdekében. Teszik ezt annak ellenére, hogy már az eddig elért eredményeik is figyelemre méltóak: három évvel ezelőtt a holland szövetséget a FIBA a világ legaktívabb szövetségévé nyilvánította. Ennek is tulajdonítható az a siker, hogy 2017-óta több 3×3 világversenyt (EB, VB) is megrendezhettek Amszterdamban.

Irigylésre méltó a holland csapatok fejlődése is: a férfiak eddig kétszer nyertek világbajnoki ezüstöt, a nők 2017-ben bronzérmet, tavaly ezüstérmet szereztek a VB-n.

A most elindított Női Liga Hollandia versenysorozaton maximum 12 csapat vehet részt. A december 23-i nyitónap után, a második fordulót a csapatok december 24-n játszották Rotterdamban, a harmadikra pedig idén május 18-án kerül majd sor, újfent Bredában.

X