Grazi és debreceni versenytapasztalatok

Grazi és debreceni versenytapasztalatok

A FIBA-online összefoglalója szerint az utóbbi néhány hét két 3×3 olimpiai kvalifikációs versenyének több tanulsága is volt, amely hasznára válhat a jövőben mind a játékosoknak, mind a szakvezetőknek.

A grazi és a debreceni 3×3 olimpiai selejtező versenyeken kialakult az a végső csapatnévsor, amely megmutatja, hogy az olimpiai keretbe korábban már – különböző, számukra kedvező eredmények folytán – bejutott 4 férfi és 4 női csapathoz csatlakozott az a nemenként 8-8 együttes, amelyek a hetekben szerezték meg a jogosultságukat a tokiói utazáshoz Ausztriában, illetve a magyar versenyen.

Az online elemzés szerint a két említett sportesemény sok mindenre rámutatott és olyan dolgokra is rávilágított a sportágban, amelyekre ezidáig alig jutott figyelem. Tény, és minden meccsre érvényes, hogy a 3×3 kosárlabda mindenkit megizzaszt, nemcsak a játékosokat, de a rajongókat, szurkolókat is. Ráadásul a játék szórakoztató, olykor vicces, vagy éppen drámai, akárcsak egy hollywoodi filmsorozat.

Mindenképpen figyelemre méltó, hogy a női mezőnyben generációváltás vette kezdetét. Új sztárok sora jelent ment a lányok között. Mint például Mai Yamamoto, Stephanie Mawuli, Satou Sabally, vagy Kelsey Szilva. Míg a férfiaknál a játékban még a jól bevált, „régi motorosok”, a ranglista legjobbjai domináltak, addig a hölgyek a jövő 3×3 csapatainak sztárjait mutatták be. A női versenyek közül az olimpiai küzdelmeken kívül izgalmas lesz még az idei szezonban a női sorozat folytatása is.

A debreceni versenyen az a nyolc csapat indulhatott, amelyek 5×5-ös nemzeti válogatottjai az utóbbi két olimpiára nem juthattak ki, vagyis sem Londonban, sem Rióban nem voltak versenyben az olimpiai érmekért. A debreceni férfi mezőnyben szereplő csapatok közül holland kosárlabdacsapat még sosem játszott olimpián, Belgium 1952, Lettország 1936, Románia 1952 óta nem jutott ki olimpiára. Mongólia pedig eddig semmilyen csapatsportban nem szerepelt ötkarikás játékokon. A mostani tokiói 3×3 szereplés lesz az első csapatverseny, amelyen a mongolok is ott lesznek. A két mostani kvalifikáló verseny rámutatott a 3×3, mint sportág különleges alkalmazkodóképességére. A játék szinte bárhol megrendezhető: mobil lelátókkal és könnyű elemekből összerakható pályával tökéletes élményt kínál, a versenyzőknek és a szurkolóknak egyaránt. A Covid-világjárvány azt is megmutatta, hogy a versenyek megszervezhetők oly módon, hogy azok, az előre meghatározott protokollok előírásait szigorúan betartva is megrendezhetők és élvezhetők legyenek. Mégpedig úgy, hogy a nézők és a játékosok, sportvezetők is biztonságban legyenek, ne kelljen tartaniuk a megfertőződéstől.

X