Kik lettek a szezon legjobbjai?

Kik lettek a szezon legjobbjai?

A FIBA svájci központjának szakértői az év utolsó napjaiban értékelték az idei világversenyeken legeredményesebben szereplő 3×3 csapatok eredményeit. Az elemzés néhány jellemző megállapítása a fibaonline.com portálon is megjelent.

A 2021-es év legfontosabb eseményei, a tízéves FIBA 3×3 World Tour férfi profi világkörüli verseny sorozta, a tokiói olimpia, illetve az Európa kupa voltak. Az értékelés szerint a szezon öt legeredményesebb férficsapata közül kiemelkedtek a szerbek, ami nem okoz nagy meglepetést, hiszen hosszú évek óta sorozatosan a legjobbak között szerepelnek. Tavaly nemzeti válogatottjuk olimpiai bronzérmet, és Európabajnokságot nyert, a Liman pedig hazavitte magával a World Tour trófeáját. A szerbek korábbi eredményei is tekintélyese, így elmondható, hogy 3×3 nagyhatalomnak számítanak.  A 2012-óta megrendezett tíz WT világkörüli játékok közül hatot megnyertek, négy világbajnoki címmel is büszkélkedhetnek. A 2021-es szezonban a szerb csapatok közül kiemelkedő eredményt mutatott a Liman mellett az Ub is.

Lettország szintén kiváló teljesítményt nyújtott az elmúlt szezonban. Ők hozták el Tokióból az olimpiai aranyat, ami önmagában rendkívül jelentős esemény volt, hiszen a 3×3 kosárlabda, mint igen fiatal, ámde rendkívül sikeres és népszerű sportág, Tokióban szerepelt első ízben hivatalos, önálló olimpiai sportágként. Két világklasszis játékosuk, Karlis Lasmanis és Nauris Miezis közreműködésével pedig a Riga csapatának sikerült két World Tour Masters versenyt (Abu Dhabi és Mexikóváros) megnyerniük.

Az értékelők az év egyik meglepetéscsapatának tartják a Puerto Rico-i San Juan csapatát, amely tavaly megnyerte a Lausanna Masters tornát. Szintén meglepetés volt az orosz csapat vártnál lényegesen jobb szereplése. Olimpiai ezüstöt nyertek Tokióban és a World Tour év végi döntőjében is sikerült elcsípniük az ezüstérmet. A meglepetések sorát gyarapítja a lengyel válogatott. Kiválóan játszottak az olimpián, Európa-bajnoki bronzérmet szereztek. Sikeresen szerepelt U23-as csapatuk is a Nemzetek Ligáján.

X