Kik voltak 2023. legsikeresebbjei?

Kik voltak 2023. legsikeresebbjei?

A tavalyi 3×3-as szezon nemcsak a sportág, de annak csapatai közül is többeknek az eddigi legkiemelkedőbb évadja volt. A 3×3 fiba.com szakértői szerint az év néhány mérkőzése és annak legsikeresebb csapatai, valamint több játékosa is minden bizonnyal bekerül majd a sportág rekordok könyvének a lapjaira.

A nevezetes események közül is kiemelkedett a 2023-as 3×3 világbajnokság, illetve annak két legfigyelemreméltóbb játékot mutató csapata, az USA női, illetve Szerbia férfi együttese. Az amerikai női válogatott története során először nyert világbajnokságot, miután a döntő óriási csatájában legyőzte az esélyesnek tartott címvédő francia csapatot.

A férfiaknál a szerbeknek sikerült a címvédés. Teljesítményük kiemelkedő, hiszen a sportág történetében eddig megrendezett nyolc világbajnokság közül hatról ők vitték haza az aranyérmet. Az idei világverseny szerb győzelmében oroszlánrésze volt a csapat szupersztárjának, Strahinja Stojacicnak, aki a csapatgyőzelem mellé megszerezte még a VB MVP címét is.

Kiemelkedő 3×3-as esemény volt az idei Ázsia Kupa versenye is, ahol az ausztrál nők és a mongol férficsapat vitte haza az aranyat. Az Európabajnokságon ismét a szerbek léptek a dobogó legfelső fokára, a lányoknál a hollandok örülhettek az aranyéremnek. Az Amerika kupán újdonságként a férfiaknál egy közép-amerikai csapat, Puerto Rico válogatottja lett aranyérmes, a nőknél az USA csapata visszaszerezte korábban elvesztett első helyét és ismét aranyat vihetett haza. Az Afrika kupa idei győztesei némi meglepetésre a kenyai nők és a házigazda címvédő Egyiptom lett.