Optimista a válogatott edzője

Optimista a válogatott edzője

Az idei, DECATHLON B33 Egyetemi és Főiskolás Bajnokság második fordulója után, március 19-én a budapesti Tüskecsarnokban kialakult a tovább jutó legjobb csapatok sorrendje. A fordulóban 18 fiú és 14 lány csapat mérkőzött meg egymással. A mérkőzések szünetében érdeklődtünk játékosoktól, edzőktől többek között arról, hogyan ismerkedtek meg a 3×3 kosárlabdával, miként látják a sportág jövőjét.

Földi Attila, az U18-as női válogatott edzője a csapat felkészüléséről elmondta: a FIBA szervezett egy master tábort, ami egyrészt a 3×3 népszerűsítését szolgálja, valamint a játékosok továbbképzését. Magyarországnak alapvető szerepe van a táboroztatás megszervezését és lebonyolításában, hiszen Hollandia mellett mi neveztünk még ilyen továbbképzés megrendezésére. A programban tizenhat 1999-2001-es korosztály játékosai vesznek részt. Később belőlük lehet a jelenlegi 3×3 csapatok utánpótlása. A hazai szövetséggel abban állapodtak meg, hogy a játékosok kiválogatása szorosan összefügg a válogatott építésével is, vagyis ebből a 16 névből kerülnek ki azok, akik részt vesznek majd a világbajnokságon. Egy tábort Szolnokon már megrendeztek, ami leginkább arról szólt, hogy megmutatta a lehetőségeket, a fejlődés további irányát. Négy ország egy fiú és egy lány csapata vett részt a táboroztatásban, továbbá a két rendező ország csapatai. A játékosok négy pályán, egyfajta köredzést tartottak, amelyek alkalmával különféle technikai és taktikai instrukciókat kaptak a szakmai vezetőktől. A táboroztatás további szakaszában is hasonló módon zajlik majd a továbbképzés.

Edzőként azt tapasztalja, hogy évről-évre elfogadottabb és népszerűbb lesz a kosárlabda szakmai berkeiben is a 3×3. Míg a kezdeteknél a klubok vezetői fenntartásokkal fogadták az új sportot és közülük nem egy nem is szívesen engedte el az 5×5 játékosait a B33 mérkőzésekre. Mára – feltehetően a magyar csapatok által produkált kiváló nemzetközi eredményeknek is köszönhetően – megváltozott a véleményük, mostanában már nem méltatlankodnak a játékosok elengedése ellen. A játék népszerűségének feltehetően az is jót tett, hogy a B33 meccseken rendszeresen játszó sportolók alapsportjukban, az öt-öt elleni játékban is szemmel láthatóan ügyesebbek, gyorsabbak, a helyzeteket gyorsabban felismerők lettek.

A magyar lányok U18-as válogatottja kiváló eredményeket ért el eddig is, ezért a külföldi csapatokhoz képest kevés változtatásra volna szükségük a játékban. Meglehet, egyáltalán nincs erre szükségük. Egy-két nemzeti válogatott egyelőre még azért lehet nálunk sikeresebb, mert a játékosválogatásnál sokkal nagyobbak a lehetőségeik. Nagy országban sok tehetséget lehet felfedezni, nálunk ez valamivel nehézkesebb.

Az U18-as mostani 16 fős válogatott kerete jelenleg alakulóban van. A célunk, hogy az eddigi tornákon legharcosabb csapatként megjelenő lányok nyomdokába lépjünk. Ezt a mentalistást szeretnénk megőrizni és tovább vinni. Az, hogy milyen eredmény születik majd a Világbajnokságon, még rejtély annál is inkább, mert a csoportunkba sorolt csapatok közül nem mindegyik csapatot ismerjük. Annyi biztos, hogy az USA U18-as női válogatottjával kemény meccset vívunk majd.