Párizsi Olimpiára készül az afrikai csapat

A párizsi születésű, francia-togói állampolgár Jean-Marc Aloumon sportrendezvény szervező volt az a személy, aki az elsők között kezdte széles körben népszerűsíteni, terjeszteni a 3×3 kosárlabdát az afrikai kontinensen.

Aloumon fiatalabb éveiben eredetileg  Fraciaországban ötöt elleni egyetemi csapat kosárlabdajátékosa volt, majd tanulmányait befejezve leszerződött egy félprofi francia csapathoz. Ott ismerkedett meg a 3×3 kosárlabdával. Egy csapattársa, aki 3×3 mérkőzéseket is játszott egy alkalommal meghívta egy meccsre. Akkor még csak nézőként, de hamarosan játékosnak is meginvitálta a csapatukba. Aloumon így vett részt életében először egy komoly, nemzetközi tornán 2017-ben a pekingi FIBA 3×3 World Tour Final játékon.

A következő találkozása a 3×3-mal Penangban volt. A malajziai szigeten Fiba 3×3 Challengert játszottak. Ekkorra Aloumont már teljesen meghódította a dinamikus, látványos új sportág és elhatározta: további pályafutását annak szenteli, hogy szülőföldjén Togóban, később pedig egész Afrikában a fiatalok tömegeivel megismertesse a 3×3 játékot és megszervezze a sportág nemzeti legjobbjaiból, legrátermettebbjeiből a nemzeti válogatottakat. Elképzelése szerint, sportszervezőként a legfontosabbnak azt tartotta, hogy felépítsenek egy struktúrát és arra egy szervezetet, amelyben a csapatok tapasztalatot szerezhetnek és szabadon szerveződhetnek. Szervező munkájának első állomása szülőföldjén, Loméban, Togo fővárosában volt Mostanában már olyan terveket dédelget, amelyek bármely európai, ázsiai, vagy amerikai 3×3 csapatnak a tervei között szerepelhetnek: egy afrikai nemzet 3×3 csapata képviselje földrészének országait a 2024-es párizsi Olimpiai Játékokon. A szervező nemcsak álmodozott, de hozzákezdett terve megvalósításához is. Idén januárban megtartották a Dreals Paris versenyt, amely az év első nagy 3×3-as eseménye volt, majd márciusban egy Nigerben tartott 3×3 torna folytatta a sort. Az Afrikaszerte rendezett események nemcsak a sportról, a kosárlabdáról szólnak, de kulturális és szórakoztató blokkokkal is színesítik a műsort.

Attachment

3x3 Afrika