Az olimpiai selejtező Grazban lesz

Az olimpiai selejtező Grazban lesz

A FIBA közleménye szerint az ausztriai Grazban rendezik meg a járvány miatt elmaradt FIBA 3×3 olimpiai selejtező bajnokságot, mégpedig 2021. május 26-án. Ausztriában ez lesz az első hivatalos FIBA 3×3 sportesemény. Az osztrák sportvilág számára fontos sajtóeseményen személyesen is jelen volt Sebastian Kurz, az ország kancellárja és Werner Kogler sportminiszter is.

„Kormányunk nagy hangsúlyt fektet a sportesemények népszerűsítésére” – mondta a miniszter. „A FIBA 3×3 olimpiai selejtező verseny egyedülálló módon ötvözi magában a modernitást és a környezetbarát fenntarthatóságot” – tette hozzá mondandójához.

A fenntarthatósági koncepció jegyében az osztrák főhatóság kidolgozott egy komplex tervet, amelynek része a hulladékgazdálkodás, a takarékos energia- és vízfelhasználás, a klímavédelem, a regionális termékek kereskedelmének  támogatása és az egészséges környezetért felvállalt társadalmi összefogás szorgalmazása.

A sajtóeseménye a FIBA ​​képviseletében jelenlévő Kamil Novak, európai ügyvezető igazgató hangsúlyozta, Ausztria azzal, hogy már első hivatalos 3×3-as versenyként rögtön a FIBA ​​3×3 olimpiai selejtezőjével indít, nagyon magasra tette a lécet a rendezők előtt.

“A FIBA ​​örömmel veszi tudomásul, hogy Graz ikonikus Főterén lépnek be az osztrák rendezők olimpia felé vezető útra” – jelentette ki Novak.

A grazi szervezők erre a kiemelten kezelt versenyre egy ideiglenes, 2000 férőhelyes lelátóval körülvett kültéri helyszínt építenek.

Noha Ausztráliában és különösen a Stájerország tartományban a 3×3-as újdonságok vannak, szakértelmüket alakították ki a magas szintű sportesemények szervezésében.

A tokiói ötkarikás játékokon összesen 16 csapat (mindkét nemből 8) versenyez:

– 8 közülük (mindkét nemben 4) már kvalifikálódott 2019. november 1-jén az FIBA ​​3×3 szövetségi rangsor alapján.

– 6 további tokiói hely (minden nemben 3) szerezhető a FIBA ​​3×3 olimpiai selejtező bajnokságon Grazban. – Az utolsó 2 szabad helyet (minden nemben egy-egy) a FIBA ​​3×3 egyetemi olimpiai selejtező bajnokságán, a budapesti versenyen szerezheti majd meg a tokiói helyre aspiráló csapatok valamelyike. Ennek a versenynek az időpontja még nincs fixálva.

X