Alapos változások a ranglistákban

Alapos változások a ranglistákban

A 2021-es évad alapos változásokat hozott a FIBA által összeállított, jelenleg aktuális játékosranglistában. Néhány, a korábbi évek listáin folyamatosan az elsők között szereplő játékos erőteljesen visszaesett a rangsorban, mások pedig szinte a semmiből jelentek meg a tíz legjobb játékos névsorában. A férfiaknál például több mint figyelemre méltó a korábban nemzetközi versenyeken alig szereplő belga csapat idei teljesítménye, és ennek következményeként játékosaik kiváló helyezése. A felnőtt férfiak első tíz helyezettje közül minden második még jelenleg is szerb, három litván és újoncként két belga játékos. Érdekesség, hogy a ranglista első helyére Strahinja Stojacic, Stefan Stojacic öccse került, aki a rangsorban sokáig meg sem közelítette bátyja helyezését. Idén fordult a kocka: Strahinja vezeti a listát, bátyja viszont visszaszorult a 28. helyre.

A hölgyek rangsorában is alaposan felcserélődtek a vezető helyek. Míg az előző szezonokban a francia lányok szinte elmozdíthatatlannak tűntek a ranglista első harmadából, most helyüket átadták az első helyen a spanyol Sandra Ygueravidenek. Ami önmagában nem volna nagy meglepetés, hiszen a spanyol lányok évek óta a legjobbak között szerepeltek, de a lista 2.3. helye sokkal nagyobb változást mutat. Két német lány (Sonja Greinacher és Svenja Brunkhorst) áll ezen a két előkelő helyen, holott német 3×3 csapatról aligha lehetett hallani pár évvel ezelőtt a nemzetközi versenyeken. Ma pedig ott tartanak, hogy az első tíz listájában három német lány (a fenti kettő mellett Luana Rodefeld) is helyet kapott. A korábbi listavezetők közül most az első francia játékos a 8. helyet elfoglaló Migna Touré lett.

A tízes lista másik érdekessége a nemzetközi mezőnybe ugyancsak hirtelen berobbanó lengyel lányok csapata. A tízes lista két szereplőjét, az 5. helyezett Klaudia Sosnowskát és a 10. Anna Pawlowskát a nemzetközi versenyek közönsége jóformán csupán az idei szezonban ismerhették meg és ezalatt sikerült ilyen előkelő helyekre felküzdeniük magukat.

A magyar játékosok közül a férfiaknál a legjobb helyezést Ivosev Tamás (91.), a lányoknál Tóth Orsolya (62.) kapta.

X