Barátságok is szövődnek a kupamérkőzéseken

2017. február 17-én került sor a Decathlon B33 Diákolimpia I. és III. régiós döntőjére. A győri egyetemi sportcsarnokban megtartott selejtező mérkőzések legjobb csapatai továbbjutottak az országos döntőbe. A mérkőzések idején edzőktől, szakvezetőtől, játékosoktól érdeklődtünk többek között arról, hogy mióta népszerű a B33 a saját iskolájukban, milyen eredményt várnak a csapatuktól, miben látják a sportág fejlődési lehetőségeit.

Sopronban, a Széchenyi István gimnázium diákjai már a kezdetek óta részt vesznek a Decathlon B33 Diákolimpián. Sőt, nemcsak részt vesznek, de szép eredményeket is sikerült elérniük: az első Diákolimpián az országos döntőben a fiú csapat bronzérmes lett, a lányok pedig a negyedik helyen végeztek – sorolja sikereiket Koloszár Balázs a SZIG Sopron edzője, aki egyben az iskola testnevelő tanára is. Úgy látja, hogy csapata, amelynek alapsportja a hagyományos kosárlabda, viszonylag kevés időt tud fordítani a B33 edzésekre, a játék gyakorlására. Holott a fejlődéshez erre feltétlen szükség volna. Szerinte itt volna az ideje egy önálló, B33-as szakosztály megalapításának is, mert így rendkívül gyors, jó kombinációs készséggel rendelkező, támadásra és védekezésre egyaránt alkalmas játékosokat lehetne kinevelni.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a többségében hagyományos kosárlabdát játszó, a B33-ba csak alkalmanként, mintegy vendégként részt vevő játékosoknak a 3×3-as pályán nem mindig sikerül százszázalékosan kihasználniuk a játékszabályok adta lehetőségeket. Az új sportágat a FIBA is felkarolta, ami azt mutatja, hogy a nemzetközi szakvezetés is sok fantáziát lát a B33-ban.

A Decathlon B33 Diákolimpia már a kezdetekkor nagyon magas színvonalú rendezvény volt, ám még így is észrevehető a folyamatos fejlődés. A régiós döntők a játékosoknak rendkívül hasznosak nemcsak azért, mert egy színvonalas rendezvényen vehetnek részt, hanem, mert megismerhetik a régióban játszó többi csapatot, tanulhatnak egymástól és versenytapasztalatokat szerezhetnek. Az eredményorientált magyar sportban az sem elhanyagolható szempont, hogy a B33-as versenynapokon a mérkőzések után is találkoznak, beszélgetnek egymással a különböző csapatok tagjai, sőt barátságok is szövődnek. Ami a fiatalok esetében akár még többet is jelenthet, mint az adott mérkőzésen elért eredmények.